Ostalo

V prihodnjih dneh temperature vse višje

Že slabih 10 dni so temperature, ki so se ustalile nad našimi kraji, skorajda poletne, pa smo šele v začetku druge polovice meseca maja. Kot kaže, pa te temperature na bodo ostale, saj je v prihodu še toplejši afriški zrak, ki bo temperaturo dodatno dvignil. Kot kaže, bosta najbolj vroča dneva v mesecu maju prav prihajajoči petek in sobota. Krajevne dnevne plohe sicer niso izključene.
Kot kaže, se poletje nezadržno bliža, temperature pa so se v minulih desetih dneh precej dvignile. Nekakšnega postopnega zviševanja temperatur tudi letos nismo bili deležni, saj so se le-te dvignile precej hitro. Občasno nas je namočila kakšna dežna kaplja, tudi v nočnem času, ki je prav blagodejno dela tistim, ki jih pestijo alergije, ki so v tem trenutku že v polnem zamahu. Cvetijo namreč trave, vse več je v Vzraku tudi cvetnega prahu, ki je najpogostejši alergen takoj za vsem dobro poznano ambrozijo, katere čas sicer šele prihaja.

Dobro je vedeti:

  • Cveti oljna repica, je žužkocvetna, največ cvetnega prahu je v zraku tik nad cvetočimi rastlinami in ob robu njiv. Cvetni prah lahko pri nekaterih posameznikih povzroča alergije.
  • Divji kostanj je priljubljeno okrasno drevo, zato se alergija na cvetni prah pogosteje pojavlja v urbanem okolju.
  • Cvetni prah, ki se poseda iz zraka na okenske police, balkone, avtomobile ipd. ohranja alergenost.
  • Na počutje nekaterih posameznikov lahko vpliva tudi močan vonj cvetočih dreves in grmov, trenutno na primer cvetijo robinija, lovorikovec, španski bezeg in drugi. Kmalu bo zadišala tudi lipa.
  • Dozorevajo semena topola in vrb, veter prenaša puhaste, bele kosme plodov, ki ne povzročajo alergij.

Včeraj se je v naših krajih živo srebro dvignilo do 24 stopinj Celzija, lokalno tudi za kakšno stopinjo več. Temperaturo zraka pri nas bi sicer lahko enačili s tisto na Primorskem, kjer jih imajo okrog 27. Sredino jutro je bilo precej sveže, izmerili smo le 4 stopinje Celzija, danes zjutraj smo jih izmerili okoli 10. Naslednja jutra bodo še nekoliko toplejša, saj se bo temperatura gibala med 13 in 14 stopinjami Celzija. In kakšne bodo dnevne temperature? Danes se bo živo srebro ustalilo na 24 stopinjah Celzija, v petek in soboto jih lahko pričakujemo 28, v nedeljo 25. V soboto in v nedeljo so možne dnevne plohe, ki bi zaradi pregretega ozračja lahko prerasle v krajevna neurja.

Sredi prihodnjega tedna bo nad zahodnim Sredozemljem predvidoma nastalo ciklonsko območje, ki se bo počasi bližalo našim krajem. V nedeljo in ponedeljek bo prevladovalo sončno vreme, verjetnost popoldanskih neviht bo dokaj majhna. Bolj nestanovitno vreme je moč pričakovati od torka naprej, a se napovedi za posamezne dni še spreminjajo. UV indeks sredi dneva ob jasnem vremenu po nižinah doseže vrednost okoli 7,5, v gorah pa okoli 9.