Ostalo

V poletni vročini in na dopustu poskrbimo tudi za živali!

Trenutno čez dan lahko izmerimo zelo visoke temperature ozračja in tudi v naslednjih dneh bo tako. Pri tem je potrebno poskrbeti tudi za živali. Med tem, ko se lahko ljudje poletnim temperaturam prilagodimo, pa to ne velja vedno za hišne živali.
Živali zaradi različne telesne zgradbe in bioloških lastnosti različno uravnavajo toploto, zato v vročih dneh potrebujejo ustrezno oskrbo. Zagotovite jim primeren prostor v senčni legi, po možnosti v hladnih prostorih. Na razpolago naj imajo svežo in pitno vodo ter hrano.To velja za vse živali, ne samo za pse in mačke, ki jih je kot hišnih ljubljenčkov največ.

Če boste dopust preživeli skupaj s svojimi hišnimi ljubljenčki, se je treba zavedati, da Zakon o zaščiti živali določa posebne pogoje za prevoz živali, pri čemer je treba paziti, da ne prevažamo živali, ki niso sposobne za prevoz. Živali, ki jih bomo prevažali s sabo, naj bodo deležne posebne skrbi, kot je zagotovitev ustreznega zračenja, temperature, zadostne količine vode ipd. Če je vaš hišni ljubljenček pes, ga na javnih krajih ne pozabite imeti na povodcu.

Kršitev teh določb pri prevozu kakor tudi pri vsakdanjem ravnanju z živaljo se šteje za mučenje in je kot takšna prekršek, v hujših oblikah pa tudi kaznivo dejanje.

Med dopustom je treba za hišne ljubljenčke zagotoviti popolno in celovito oskrbo, predvsem s svežo vodo in hrano. Če se za dlje časa odpravljate od doma, je treba za živali najti bodisi oskrbo na domu bodisi namestitev v centrih za oskrbo (v t. i. hotelih za male živali ali drugih organizacijah). Pri sprehajanju psov na javnih krajih morajo lastniki oz. skrbniki imeti pse na povodcih.