Sveže

V Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti nastaja največja judovska zbirka med slovenskimi knjižnicami

Judovska skupnost je v Prekmurju predstavljala viden del prebivalstva. Leta 1889 je v Prekmurju živelo več kot 1.100 Judov, ki so odločilno vplivali na življenje vseh v Prekmurju, njihova prisotnost v našem okolju, tudi književna, pa nas spremlja še danes. V Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti bodo tako uredili največjo judovsko zbirko knjižničnega gradiva med slovenskimi knjižnicami.
V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota so začeli s projektom katalogizacije judovskih knjig, ki so jih hranili v depojih knjižnice. Molitveniki so v hebrejskem, madžarskem in/ali nemškem jeziku, saj so nekateri dvojezični. Knjige so dragocena zapuščina lokalne in regionalne judovske skupnosti pred drugo svetovno vojno. Večina knjig je bilo izdanih v obdobju od leta 1836 do leta 1942, med njimi je nekaj antikvarnih knjig, ki so izšle do leta 1835.

Knjige bodo ovite v brezkislinski karton, s čimer bodo primerno zaščitene. “Naše delo spremlja tudi izraelska nacionalna knjižnica v Jeruzalemu, ekipa strokovnjakov za katalogizacijo po mednarodnih standardih in z ustreznim znanjem jezikov pa že viha rokave in vas bo sproti obveščala o morebitnih zanimivih odkritjih. Zaključke projekta bomo predstavili javnosti in molitvenike razstavili na ogled predvidoma jeseni 2021,” so sporočili iz murskosoboške knjižnice.

Pri omenjenem projektu pa sodeluje tudi Pomurski muzej Murska Sobota. Ta je za omenjeno zbirko knjižnici podaril 14 judovskih molitvenikov (nekatere je zbral pokojni mag. Franc Kuzmič). To torej pomeni, da bo nastajajoča judovska zbirka štela 98 knjig, večinoma judovskih molitvenikov in bo največja tovrstna zbirka v katerikoli slovenski knjižnici. Na judovsko skupnost pri nas danes, poleg omenjenega knjižničnega gradiva spominjajo še stare meščanske hiše oziroma njihovi portali, v Lendavi pa tudi sinagoga in dolgovaško pokopališče s 176 nagrobniki, sredi katerih stoji spomenik 387 žrtvam nacističnega genocida.