Ostalo

V pokrajini ob Muri nas že razveseljujejo zvončki in trobentice

Zima je čas, ko bi narava morala počivati. A ker smo zadnje dni deležni nekoliko neobičajnih temperatur, se je narava pričela prebujati. Komaj smo zakorakali v zimski čas, že so zacveteli prvi zvončki in to kar tri mesece pred pomladjo. Naslovna fotografija zvončkov je iz Ižakovcev, spodnja fotografija trobentice pa iz območja Lendave. Obe sta nastali pred nekaj dnevi.
Pobrskali smo po spletnih straneh Agencije RS za okolje (Arso). Med prve znanilce pomladi, ki se običajno že sredi zime odzovejo na vremensko dogajanje, se poleg vsem dobro poznanih in priljubljenih zvončkov, uvrščata tudi leska in trobentica. S spremljanjem razvojnih faz se ukvarja fenologija, ki proučuje zakonitosti periodičnih pojavov v razvojnem ciklu rastlin, spremembe v fenološkem razvoju pa so tudi med najbolj očitnimi kazalci okolja na podnebne spremembe, pojasnjujejo.

Mali zvonček (Galanthus nivalis) je osnovni fenološki objekt fenološkega monitoringa v Sloveniji. Pojav prvih cvetov v Sloveniji opazujejo že 70 let, na plano pa ga spravijo že nekoliko višje temperature. Najdemo ga skoraj po vsej Sloveniji. Prezgodnji cvetovi napovedujejo nevarnost za ozimna žita, saj so znak, da so previsoke temperature ob zimskih otoplitvah lahko načele odpornost žit na nizke temperature. Zvonček načeloma zacveti februarja, njegov čas je druga dekada februarja. Zvonček sicer najprej zacveti v Goriških Brdih.

Zapisi prvega vrtnarja v ljubljanskem Botaničnem vrtu kažejo, da so bile pred približno 170 leti nekatere zime v prestolnici bistveno milejše od teh, ki smo jih doživeli v zadnjih letih. “Tudi beli zvončki že glavice izpod zemlje kažejo,” je tako zapisal vrtnar 1. januarja leta 1851. V Sloveniji je mali zvonček simbol pomladi, saj splošen razcvet zvončkov napoveduje konec zime in pričetek vegetacijskega obdobja. Načeloma bi sedaj moralo biti zelo mrzlo, takšne temperature kot so bile prejšnji teden in tudi ta, pa so seveda precej neugodne za naravo.

Trobentica

Trobentica (znanstveno ime Primula vulgaris) je najbolj razširjena predstavnica rodu jegličev v Sloveniji, poznana po nagubanih, spodaj dlakavih listih in rumenih cvetovih na kuštravodlakavih cvetnih pecljih, ki poganjajo iz korenike. Trobentica, nedvomno spada med znanilke pomladi. Opazimo jih lahko že zelo zgodaj, v januarju, če je zima topla. Vsekakor pa na plan pokukajo v začetku pomladi. Zakaj trobentici rečemo trobentica je jasno. Le kdo ni, kot otrok pihal na cvetove trobentice, ki je služila za glasbilo.

FOTO: Aleksander Marič