Ostalo

V murskosoboški bolnišnici tudi uradno odprli prenovljene prostore stare porodnišnice

Splošna bolnišnica Murska Sobota je včeraj uradno odprla vrata v prenovljenih prostorih stare porodnišnice. V prenovljenih prostorih bo neakutnim bolnikom, ki potrebujejo zdravstveno nego, na voljo 15 postelj. V obdobjih gripe bo oddelek namenjen zdravljenju gripoznih bolnikov. Prenovljeni prostori so pridobitev tako za bolnišnico kot za bolnike saj bo možna obravnava večjega števila neakutnih bolnikov, ki potrebujejo zdravstveno nego.
Pred obnovitvijo prostorov v stavbi stare porodnišnice so bili neakutni bolniki nameščeni na Negovalnem odseku v sklopu Oddelka za neakutno bolnišnično obravnavo. S prenovljenimi prostori na dislocirani enoti je tako možno zdravstveno obravnavo nuditi večjemu številu neakutnih bolnikov, prav tako pa prenovljeni prostori zagotavljajo ustreznejše reševanje problematike izolacij.

Prenovljeni prostori stare porodnišnice so namenjeni bolnikom, ki so zaključili obravnavo na akutnem oddelku in potrebujejo predvsem zdravstveno nego, v določeni obliki tudi rehabilitacijo. V obravnavo so vključeni izključno bolniki iz SB MS. V obdobjih morebitne gripe bodo prenovljeni prostori namenjeni hospitalizaciji gripoznih bolnikov. S tako oblikovano enoto za izolacijo bo zagotovljeno ustreznejše zdravstveno varstvo.

Pred samo otvoritvijo je potekala novinarska konferenca, na kateri so poleg prenovljenih prostorov predstavili tudi aktualno dogajanje v bolnišnici. Tako so v prvih desetih mesecih letošnjega leta realizirali 14.118 SPP-jev (skupine primerljivih primerov) po pogodbi z ZZZS. Plan primerov so tako izpolnili 97,5 odstotno oziroma za 363 primerov manj, kot je bilo določeno v pogodbi z ZZZS. Povprečna utež je znašala 1,40 in je presegla plansko utež za 2,2 odstotka. V okviru akutne bolnišnične obravnave izvajajo tudi letos Enkratni dodatni program (EDP). EDP so pri operaciji kile, operaciji žolčnih kamnov, endoprotezah kolkov in artroskopskih operacijah izpolnili v celoti, medtem ko je EDP pri operacijah na ožilju (arterije in vene) ter endoprotezah kolena še v izvajanju.

V okviru specialistične ambulantne dejavnosti so v prvih desetih mesecih opravili 137.112 pregledov. Vse specialistične ambulante so opravile 1.267.312 točk. V desetih mesecih so opravili 12.109 različnih operacij (1 odstotek več kot leto prej) in 12.424 dializ, kar je za 13 odstotkov več kot leto prej. Na Oddelku za radiologijo so v prvih desetih mesecih leta 2018 ambulantno opravili 5.936 različnih preiskav z magnetno resonanco, kar je za 10 odstotkov več kot leta 2017 in 3.890 preiskav s CT-jem, kar je za 9 odstotkov več kot leta 2017.

Poleg realizacije programa in nove prostorske pridobitve pa so v murskosoboški bolnišnici poudarili, da imajo v svojih vrstah že 10 doktorjev in 11 magistrov znanosti, v letošnjem letu sta doktorirala prim. dr. Maja Šeruga, dr. med., specialistka interne medicine in specialistka gastroenterologije ter dr. Emil Pal, dr. med., specialist infektologije. Kmalu pa se bo v nove prostore dokončno preselil tudi laboratorij, ki bo eden najsodobnejših v državi.

S slavnostno otvoritvijo laboratorija v prihodnjih dneh bodo obeležili tudi 125 let delovanja bolnišnice.