Sveže

V lendavski grad se po pandemiji vračajo velikani svetovne likovne umetnosti

Ob kulturnem domu in sinagogi je pomemben kamen v mozaiku kulturnega življenja v kraju na vzpetini nad mestom tudi lendavski grad z galerijo in muzejem. Na kulturno-umetniški zemljevid se je s krepkim tiskom vpisal predvsem s ciklom razstav Velikani svetovne likovne umetnosti.
Pod njegovim okriljem so obiskovalci v prejšnjih letih lahko med drugim spoznali dela Oskarja Kokoschke, Victorja Vasarelya, Francisca de Goye, Rembrandta, Pabla Picassa, Francoise Gilot, Salvadorja Dalíja, Joana Mirója, Marca Chagalla, Hundertwasserja & Hasegawe, Christa in Jeanne Claude ter drugih. Zadnja velika razstava v lendavskem gradu pred in med pandemijo, je bila razstava italijanskega umetnika Giorgia de Chirica.

Na lendavskem gradu so se trudili tudi v času pandemije

“Pandemija je pustila velik pečat na področju kulturnih dejavnosti tudi v naši ustanovi, a smo se ves čas, tudi z virtualnimi predstavitvami in objavami trudili ohraniti stik z obiskovalci. Vendar to še zdaleč ni primerljivo z občutki, ko obiskovalci spoznajo in doživijo dela v živo. Obdobje med epidemijo smo izkoristili za ureditev nekaterih notranjih prostorov in postavitev dveh novih stalnih razstav. V želji, da se naša vrata čim prej spet odpro na stežaj,” je zapisal direktor Galerije-Muzeja Lendava, Dubravko Baumgartner.

Po zaostrenih razmerah zaradi epidemije, se je življenje na področju kulture šele lani začelo počasi vračati v ustaljene tirnice. “Izjemno nas veseli, da nas je lani obiskalo skoraj 18.000 obiskovalcev, kar je približno šest krat toliko, kot ima mesto Lendava prebivalcev. S svojimi prireditvami in projekti dokazujemo, da smo na dobri poti. Najbolj ponosni pa smo na to, da se k nam, na lendavski grad, po dveh letih vračajo tudi Velikani svetovne likovne umetnosti in da s tem nadaljujemo pred leti zastavljen cikel, ki je v naše najvzhodnejše mesto pripeljal na tisoče obiskovalcev. Predvsem pa se nam zdi izjemno pomembno, da imajo tudi naši domačini tako rekoč na domačem pragu možnost spoznati izjemna dela umetnikov svetovnega kova,” je še zapisal Baumgartner.

Že jutri odprtje nove razstave: Od 21.4.2023 do 31.7.2023 gostijo razstavo z naslovom Andy Warhol …

Andy Warhol (1928-1987) je eden najpomembnejših umetnikov druge polovice dvajsetega stoletja. Rodil se je v Pittsburghu v ZDA, kot Andrej Varchola. Njegova starša, Julija in Andrej Varchola, sta bila slovaška Rusina. Njegova mama se je rodila v bližini mesta Medzilaborce, kjer se danes nahaja Muzej moderne umetnosti Andy Warhol. Gostujoča razstava v lendavskem gradu iz omenjenega muzeja bo omogočila pogled v Warholov bogat ustvarjalni opus.

Ameriški slikar, filmski ustvarjalec, ilustrator in pisatelj, je bil eden najpomembnejših ustvarjalcev povojne Amerike, ki je s svojimi deli zaslovel po celem svetu. Bil je eden izmed utemeljiteljev umetnostnega gibanja pop art in velja za njegovega najbolj eminentnega predstavnika. V svojih delih je izražal vrednote kapitalistične družbe, kot so potrošništvo, denar, blišč, slava, prestiž. Obiskovalci si bodo v lendavskem gradu lahko ogledali njegova izstopajoča dela, kot so Marilyn Monroe, Cvetlice, Mao Cetung, Električni stol, ki so v Warholovi interpretaciji postala svetovno uveljavljene ikone pop art-a. Izjemnost predstavitve v Lendavi pa je tudi to, da bodo ob Warholovih umetniških stvaritvah na ogled tudi njegovi osebni predmeti. Med drugim njegovo krstno oblačilo, ki je redko na ogled za javnost.

Priložnosti za ogled takšne razstave so redke, v Galeriji – Muzeju Lendava jo bodo gostili do konca julija 2023. Odprtje razstave bo jutri ob 19.00 uri.