Ostalo

V Lendavi to poletje kar 170 dogodkov

Občina Lendava, Galerija–Muzej Lendava in Knjižnica–Kulturni center Lendava so na včerajšnji novinarski konferenci predstavili koncept in poletni program Poleti v Lendavo, ki bo s številnimi kulturno zabavnimi prireditvami razgibal poletne mesece v mestu in njegovi okolici. Za program je namenjenih 250 tisoč evrov iz občinskih in zasebnih sredstev ter sredstev, ki so jih namenila sodelujoča društva.
Vsa gospodinjstva v Lendavi bodo v začetku prihodnjega tedna prejela katalog s programom v slovenskem in madžarskem jeziku, v katerem bo podrobno opisano celotno dogajanje. Kataloge v slovenskem in angleškem jeziku bodo prejele tudi informacijske točke in turistične agencije v širši regiji.

V okviru programa, ki je del priprav na kandidaturo Lendave za naziv Evropska prestolnica kulture 2025, bo domačinom in obiskovalcem od 22. junija, ko se bo pričel še posebej kulturno bogat otvoritveni vikend, pa do sredine septembra na voljo več kot 170 prireditev oziroma dogodkov s področja glasbe, filma, gledališča, folklorne dejavnosti, likovne umetnosti, literature, …

Na novinarski konferenci so o vsebini in pomenu poletnega festivala Poleti v Lendavo spregovorili župan Občine Lendava mag. Anton Balažek, koordinatorka izvajanja poletnega programa Martina Magdič, programska sodelavka Mojca Redjko, koordinator projekta EPK – Lendava 2025 Dejan Süč ter direktor Galerije-Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner.

Po besedah župana mag. Antona Balažka gre za široko zastavljen projekt. “Imamo močne ambicije, da na področju turizma naredimo še več, kot je bilo storjenega v zadnjih letih. Turizem gradimo na treh stebrih, prvi je aktivni turizem, kamor vključujemo terme, pohodništvo in kolesarstvo, drugi je kulinarični turizem, v okviru katerega deluje kulinarično vinska turistična cesta in tretji steber je kulturni turizem, za razvoj katerega je v tako majhnem mestu, kot je naše, potrebnega precej poguma in potrpljenja. S Poleti v Lendavo nagovarjamo zlasti dve ciljni skupini obiskovalcev, prvi so lokalni prebivalci, drugi pa turisti, ki že sicer prihajajo k nam, verjamemo pa, da jih bomo pritegnili tudi s samim kulturnim dogajanjem. V prid razvoju kulturnega turizma je dejstvo, da Lendava kot turistična destinacija ni anonimna, samo stolp Vinarium letno obišče 100.000 obiskovalcev, tu so Terme Lendava in druga termalna zdravilišča v regiji in seveda Lendavski grad s ciklom razstav Velikani likovne umetnosti, ki bo tudi letos zagotovo privabil vsaj 30.000 obiskovalcev.”

Martina Magdič, koordinatorka izvajanja poletnega programa, je predstavila koncept in prizorišča festivala. Po njenih besedah so z zasnovo vsebin želeli izkoristiti in nadgraditi lokalne potenciale. »Imamo precej javnih zavodov in neodvisnih producentov, razvita pa je tudi ljubiteljska kultura. S povezavo teh deležnikov smo lahko zasnovali bogat vsebinski program. V skoraj 3 mesecih se bo na 11 prizoriščih predstavilo 1330 udeležencev iz 11 držav na skupaj več kot 170 dogodkih. Povedano drugače, gostili bomo 54 ljubiteljskih skupin iz 5 držav, to je skupaj 650 ljubiteljskih umetnikov ter 380 profesionalnih umetnikov, k temu pa prištejmo še 300 otrok in mentorjev, ki bodo tudi soustvarjali poletne dogodke. V dogajanje smo poskušali čimbolj vključiti lokalne prebivalce. Med prizorišči naj omenim stolp Vinarium, Lendavski grad, Ribiški dom, srce dogajanja pa bo na letnem odru Gledališke in koncertne dvorane Lendava.

Mojca Redjko, programska sodelavka, je povedala, da so trinajst vsebinskih sklopov izpeljali iz štirih programskih stebrov, Včeraj in jutri, Odprta Lendava, Nova skupnost in Mlada Lendava, na katerih sloni tudi projekt kandidature za EPK 2025. “22. junija 2018 začenjamo s sklopom Sončev obrat, ko se začenja poletje, počitnice in naš festival Poleti v Lendavo. Začetek festivala bo namenjen pretežno mlademu občinstvu in družinam. Pričenjamo s prostorsko postavitvijo Urbani travnik, kjer bodo sodelovale vse lendavske in okoliške osnovne šole in vzgojni zavodi. Na platoju pred Gledališko in koncertno dvorano Lendava se bo razrasla prostorska postavitev dežnikov, ki jih bodo pod vodstvom mentorjev poslikali otroci. To je povezano z dežnikarsko tradicijo Lendave. Otvoritev bo prav tako zaznamoval nastop baskovske skupine Aire Aire s predstavo novega cirkusa z naslovom Lurrak, pričetek festivala pa bomo na kresni večer, v soboto, 23. junija 2018, pospremili s spuščanjem lampijonov želja v nebo.

S preostalimi sklopi, ki se bodo vrstili iz tedna v teden, želimo pritegniti različne vrste občinstev, med njimi mlade, družine, študente, lokalno prebivalstvo in turiste. Vsebinsko povezujemo preteklost in tradicijo s sedanjostjo, k sodelovanju pa smo pritegnili številne ustvarjalce in umetnike najrazličnejših žanrov.”

Dejan Süč je predstavil Festival Vinarium, ki se bo v sklopu programa Poleti v Lendavo na različnih prizoriščih odvil med 17. avgustom in 9. septembrom. “Na odru pred stolpom Vinarium bo potekal bogat program ljubiteljske kulture in koncertov zabavne glasbe. Vendar smo festival letos zastavili širše, poleg dogajanja na odru pred stolpom smo dodali še tri prizorišča. Omenimo grajsko kavarno s programom Chill on the Hill, ki bo pričela delovati sredi meseca julija in bo v senci prelepega gradu vse poletje ponujala prostor in čas za poletni klepet ob nedeljskih popoldnevih in DJ glasbi. Na letnem odru Gledališke in koncertne dvorane Lendava pripravljamo program Urbani etno s koncerti ljudskih pesmi različnih kultur, Ribiški dom z okolico pa se bo spremenil v koncertno prizorišče, kjer ne bo manjkalo popularne glasbe, plesa in zabave,” je povedal Süč.

Posebno pozornost v Lendavi že od nekdaj namenjamo likovni umetnosti, tudi z že tradicionalno poletno likovno kolonijo LindArt. Dubravko Baumgartner, direktor Galerije–Muzeja Lendava je povedal: “Kolonija je letos doživela korenito preobrazbo. Začenjamo takoj v začetku počitnic, 26. junija, z otroško delavnico LindArt junior, na kateri se bodo učenci lendavskih osnovnih šol spoznavali zlasti z grafičnimi in slikarskimi tehnikami. Takoj po zaključku otroške kolonije pričenjamo s programom za odrasle, k sodelovanju smo povabili šest srednjeevropskih akademij, iz Ljubljane, Zagreba, Bratislave, Budimpešte, Pécsa in Dunaja. Iz vsake univerze bosta vsak mesec prišla dva študenta in en profesor, tukaj bodo ostali en mesec in v tem času ustvarjali velike skulpture, ki bodo svoj stalni razstavni prostor našle po mestu. Posebnost letošnje kolonije bodo tudi tedenska srečanja umetnikov z domačini oziroma obiskovalci.

Po koloniji LindArt jeseni sledi prav tako tradicionalna delavnica odlivanja v bron, namenjena akademskim kiparjem, ki bodo tukaj ustvarjali umetnine vse od osnutka do končnega odlitka. Ustvarjene skulpture se vsako leto pridružijo že razstavljenim, ki so nastajale v preteklih letih in tako nastaja edinstvena stalna razstava malih bronastih plastik na Lendavskem gradu.”