Ostalo

V Lendavi in na Prevaljah potekala dogodka, imenovana “Sladkorna bolezen, naš izziv”

Zadnjo soboto v novembru in minulo soboto sta v Lendavi in na Prevaljah potekala dogodka, imenovana “Sladkorna bolezen, naš izziv,” ki so jih prvič organizirali študentje medicine iz Medicinske fakultete Maribor v okviru projekta Melita.
Dogodka sta bila namenjena ravno ozaveščanju o sladkorni bolezni, ki je v današnjem svetu ena izmed najbolj razširjenih kroničnih bolezni, njena prevalenca pa še bolj strmo narašča. V letu 2019 je bilo na svetu dokumentiranih kar 422 milijonov odraslih sladkornih bolnikov, ob tem naj bi bila približno polovica še nediagnosticiranih. Na podlagi ocen, objavljenih v IDF atlasu 2017, za sladkorno boleznijo trpi približno 7.3% slovenskega prebivalstva in se vedno bolj približuje kar desetini državljanov.

Študentje so v Lendavi in na Prevaljah problematiko diabetesa poskušali približati tamkajšnjim prebivalcem z izvedbo zanimivih predavanj s tematiko sladkorne bolezni in zdravega življenjskega sloga, ki so jih sooblikovali študentje sami s pomočjo zdravstvenih delavcev, strokovnjaki za šport in prehrano.

Predavanja so dopolnili še z nudenjem brezplačnih meritev koncentracije sladkorja in maščob v krvi, krvnega tlaka, zdrave recepte pa so predstavili tudi preko hrane, ki so jo pripravili za obiskovalce. Slednji so se lahko na delavnicah o morebitnih vprašanjih posvetovali tudi s študenti in zdravstvenimi delavci. Dogodek je sponzorirala farmacevtska družba Lek.