Ostalo

V Domu starejših Ljutomer že 39 okuženih, v Dolgi vasi potrdili še štiri nove okužbe, karantena ni ukinjena!

V Domu starejših občanov Ljutomer so varovance preselili po nadstropjih glede na zdravstveno stanje. Skupno so včeraj našteli že 39 okuženih, med tem pa so štiri nove okužbe potrdili še štiri nove okužbe. V karanteni jih tako ostaja 11. Preostali so se lahko vrnili domov.
V domu, kjer je 90 zaposlenih in 152 stanovalcev, je potrjena okužba z novim koronavirusom pri 39 stanovalcih in štirih zaposlenih. Vseh 39 stanovalcev s potrjeno okužbo je v domu, nobeden ni v bolnišnici. Varovanci so razporejeni tako, da so v tretjem nadstropju, zdaj preurejenem v izolacijski oddelek, tisti, ki so bili na testiranju na novi koronavirus pozitivni. O tem so obvestili tudi svojce na novo okuženih stanovalcev, vsi okuženi zaposleni so doma v samoizolaciji. Stanovalci brez potrjene okužbe so nameščeni v prvem in drugem nadstropju, pritličje, kjer so bili do zdaj pozitivni, je vmesni oddelek, če se bo pri katerem še pojavil sum. Šestnajst samostojnih stanovalcev brez potrjene okužbe je, kot smo že poročali, začasno v Biotermah pri Mali Nedelji. Zaščitne opreme imajo za zdaj dovolj, so pojasnili v ljutomerskem domu starejših občanov.

Štiri nove okužbe v Dolgi vasi

V gostišču v Dolgi vasi so konec marca v dvotedensko karanteno nastanili 27 ljudi, ki so prišli iz začasnega dela iz avstrijske Tirolske. Okužbo na koronavirus so sprva potrdili pri sedmih, ki pa ne kažejo bolezenskih znakov. Minuli petek zvečer so tiste, ki so bili po prihodu v karanteno negativni, želeli poslati domov, a ti tega niso želeli sprejeti brez zagotovila, da so zdravi. 15 takšnih so testirali in potrdili štiri nove okužbe. V karanteni v Olimpiji jih tako ostaja 11, tiste, ki so v petek vendarle odšli domov bodo testirali ponovno, so še sporočili.

Odhod nekaterih državljanov iz karantene v Dolgi vasi že po šestih dneh namesto po štirinajstih po pojasnilu Nacionalnega inštituta za javno zdravje ne pomeni, da je karantena ukinjena, njeno izvajanje se le nadaljuje na domačem naslovu, če so za to ustrezne razmere. V gostišču so ostali tudi štirje, ki so dobili dovoljenje za odhod domov, vendar niso odšli. Nekateri čakajo prevoz in bodo tudi odšli, so navedli na NIJZ. Trinajsti ali štirinajsti dan karantene bodo tiste, ki so zdaj v gostišču, še testirali. Tistih, ki so odšli domov, pa ne bodo klicali nazaj, saj jim je minister dovolil, da odidejo ne glede na njihov status in karanteno končajo doma, načeloma brez testiranja, so še dodali na NIJZ. Z lendavske občine pa so sporočili, da lastnika gostišča nista okužena, kar dokazuje, da sta upoštevala vsa navodila. Občina bo skupaj z občinskim štabom civilne zaščite in Rdečim križem tako kot doslej skrbela za tiste, ki so ostali v karanteni, jih oskrbovala in jim zagotavljala varnost.