Ostalo

V Čakovcu predstavljen projekt “No boundaries,” katerega projektni partner je tudi Občina Lendava

V Čakovcu na sosednjem Hrvaškem so predstavili projekt “No boundaries,” katerega cilj je vključevanje invalidov v športne in druge aktivnosti. Nosilec projekta je Međimurska županija, partnerja pa Razvojna agencija Balaton iz Madžarske in Občina Lendava. Projekt je vreden 200.000 evrov.
Z uvodno konferenco v Čakovcu se je pričelo izvajanje aktivnosti projekta Sport without borders for people with disabilities – No boundaries, ki poteka v okviru programa Erasmus+ Sport. Vodilni partner je Međimurska županija s Hrvaške, pridružuje pa se mu Lake Balaton Development Coordination Agency iz Madžarske. Na slovenski strani meje bo projektne aktivnosti izvajala Občina Lendava v sodelovanju z DOŠ II Lendava in Zavodom za turizem in razvoj Lendava.

“V dobro leto in pol trajajočem projektu se želita promovirati šport in fizična oz. telesna dejavnost kot sredstvi za ohranjanje in izboljšanje zdravja ter spodbujati udeležba v različnih športnih aktivnostih. Ciljna skupina so zlasti ljudje s hendikepom/invalidnostjo/posebnimi potrebami. Projekt si prizadeva za njihovo vključevanje v družbo oz. inkluzijo, se zavzema za enake možnosti in bori proti diskriminaciji v športu. Tako pri splošni populaciji kot pri hendikepiranih ljudeh želi dvigniti zavest glede športnega udejstvovanja in prispevati h kreativnosti in inovativnosti na ravni športnih organizacij, društev in klubov,” so zapisali pri Zavodu za turizem in razvoj Lendava.

“Trideset prostovoljcev bo v sodelovanju z našimi društvi, ki skrbijo za zanje, športno udejstvovalo 120 invalidov in mislim, da je to pot in tudi dobra pot, da jih čim bolj vključimo v vsakdanje življenje,” je poudaril župan međimurske županije, Matija Posavec. Povod za projekt je prišel v letu, ko je Međimurska županija nosila naslov evropske športne regije, saj so prepoznali pomanjkanje športnih dejavnosti, prilagojenih invalidom. Skoraj 15 % prebivalstva ima  neke vrste poškodbo ali invalidnost, kar jim pogosto preprečuje sodelovanje v družbenih in športnih dejavnostih.

“Občina Lendava se je že pred tremi leti zavezala k izvajanju aktivnosti za vključitev v projekt Občina po meri invalidov in konec lanskega leta prejela listino. S tem daje prednost koristim invalidov in njihovemu neposrednemu in aktivnemu vključevanju v življenje, potrebno pa je spodbujati tudi njihovo sodelovanje pri športnih dejavnostih na vseh ravneh in jim za te namene omogočiti ustrezne dostope ter infrastrukturo,” pa so zapisali pri Občini Lendava.