Sveže

V Ascentu pričakujejo, da bodo dovoljenje za postavitev CPP v Sloveniji prejeli septembra

Po poročanju spletnega portala Energetika.net, so slovenske oblasti britanskemu podjetju za raziskave in proizvodnjo nafte in plina Ascent Resources zagotovile, da bodo vsa potrebna dovoljenja (enega izmed njih potrebuje za izgradnjo naprave za čiščenje plina (CPP) ob plinskem polju v Petišovcih) procesirana “brez nepotrebnega nadaljnjega odlašanja.” Kot so iz podjetja sporočili v četrtek, to torej pomeni, da bi morala biti dovoljenja “dokončno izdana v naslednjih dveh mesecih.”
Če želi britansko podjetje Ascent Resources ob Petišovskem polju zgraditi napravo za čiščenje plina, torej novo centralno plinsko postajo, za katero se bori že več let, potrebuje okoljevarstveno dovoljenje. V teh dneh se je namreč na sestanku Britansko-slovenske gospodarske zbornice, ministrstva za okolje in prostor ter predstavnikov Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO), ARSO zavezal k pravočasnemu prioritetnemu pregledu še neobravnavanih sprememb, in sicer takoj po njihovi predložitvi s strani partnerjev skupnega podjetja.

V podjetju Ascent Resources tako ocenjujejo, da bo potrebno okoljevarstveno dovoljenje podjetju dokončno dodeljeno septembra 2018. Napravo za čiščenje plina pri Ascentu potrebujejo za drugo fazo razvojnega načrta ter za pričakovano povečano proizvodnjo na tem polju. Spomnimo: Poleg dovoljenja, potrebnega za CPP, pa je Ascent skupaj s partnerji predložil tudi vlogi za izvedbo dodatnih stimulacijskih postopkov na vrtinah Pg-10 in Pg-11A, s pomočjo katerih bi prišli do dodatnih količin zemeljskega plina. Surovi plin iz Petišovskega polja se trenutno preko plinovoda pretaka v Molve, kjer ga prevzame hrvaška Ina.

Colj Ascenta je, da se zemeljski plin pod našimi tlemi predeluje v Sloveniji in se ga slovenskim odjemalcem tudi prodaja, kar pa je ob enem tudi bistveno bolj ekonomično, od trenutnega poteka plina. Slovenija seveda sedaj velik del svojih potreb po zemeljskem plinu pokriva z uvozom.