Ostalo

Ure bomo premaknili nazaj

Ker se poletni čas poslavlja, bomo v noči iz sobote na nedeljo, ob tretji uri zjutraj, urine kazalce premaknili za eno uro nazaj. V Sloveniji uro prestavljamo zaradi evropske direktive o ureditvi poletnega časa.
vropska komisija vsakih pet let objavlja razpored z datumi začetka in konca poletnega časa. Pri nas to ureja uredba o določitvi obdobja poletnega časa. Uro premikajo še v približno 70 državah po svetu, vendar ob različnih dnevih.

Konec obdobja poletnega časa je zadnjo nedeljo v oktobru, in sicer ob 3. uri po poletnem času, ko se ura prestavi za eno uro nazaj. Obdobje poletnega časa pa se začne zadnjo nedeljo v marcu ob 2. uri po srednjeevropskem pasovnem času tako, da se ura prestavi za eno uro naprej.

Skoraj vse evropske države ter Severna Amerika premikajo ure na poletni čas. Ta je bil najprej vpeljan v Nemčiji in Avstriji leta 1916, kasneje tudi drugod, vendar se je po drugi svetovni vojni večinoma ukinil. V šestdesetih in sedemdesetih letih se je zaradi energetske krize marsikje ponovno vpeljal.

Leta 2000 je EU sprejela tudi direktivo o poletnem času. Prehajanje na poletni čas je sicer v Sloveniji uredil že zakon iz leta 1983, sprejet zaradi naftne krize. Da pa vsako zadnjo nedeljo v oktobru premaknemo uro nazaj in zadnjo nedeljo v marcu za uro naprej smo dokončno določili leta 2006.

Bo kmalu premikanju ure odbilo zadnje?

Evropska komisija je, spomnimo, na podlagi javnega posvetovanja, na katerem se je 84 odstotkov sodelujočih izreklo proti premikanju ure dvakrat letno, predlagala ukinitev poletnega oziroma zimskega časa. Članice naj bi se nato same odločile glede tega, kateri čas bodo imele.

Predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker je napovedal, da bo v EU od zdaj le še poletni čas. “Glasovanje je bilo jasno. Večina sodelujočih v posvetovalnem vprašalniku EU si želi trajen poletni čas. Tako tudi bo,” je v začetku letošnjega septembra dejal za nemško televizijo ZDF. Kdaj bo Evropska komisija podala uradni predlog in kdaj bi lahko bila sprejeta končna odločitev, še ni znano.

Rezultati vprašalnika, v okviru katerega je več kot 4,6 milijona Evropejcev podalo mnenje o ureditvi poletnega časa, so pokazali, da je velika večina Evropejcev proti premikanju ure. Po neuradnih podatkih, ki so ta teden pricurljali v javnost, se je 80 odstotkov sodelujočih izreklo proti premikanju ure dvakrat letno. Članice naj bi se sicer same odločile glede tega, kateri čas bodo imele.