Sveže

Turnišče: Sum kršitve volilne zakonodaje na minulih lokalnih volitvah?

Minuli ponedeljek je bila vložena prijava suma kaznivega dejanja zaradi dela volilnih odborov v obeh volilnih enotah na območju občine Turnišče na dan lokalnih volitev 18.11.2018. Neuradno naj bi bilo ugotovljeno, da obstaja utemeljeni sum večih kaznivih dejanj.
Prijavo najprej na Državno volilno komisijo in za tem še na Generalno policijsko upravo je podal predstavnik liste “Naša lista” in kandidature mag. Vesne Jerala Zver, aktualne županje, Dominik Zver, saj naj bi, kot pravi, zaznali “velik porast oddanih glasov v času med 11.00 in 16.00 uro, ko je ponavadi manjši obisk volišč zaradi koslila in počitka. Na voliščih kjer je zvišan odstotek udeležbe, so nekateri kandidati v nesorazmerju z drugimi volišči. To nakazuje na možno manipulacijo z volilnimi glasovi. Npr.: kandidat NSi v Gomilici, ki je dobil kar 244 glasov, ali kandidat SMC v Renkovcih 80 glasov, kandidat SDS 170 glasov, oz. kandidat SDS 220 glasov na volišču Turnišče I.”

Dominik Zver, sicer soprog županje, nam je preko elektronskega sporočila pojasnil, da “obstaja sum, da so člani volilnih odborov sami izpolnili glasovalne liste in sami podpisali volivce v volilnem imeniku. Policija je bila naprošena, da preveri istovetnost podpisov in zasliši volivce ali so res glasovali na dan volitev in če so v volilnem imeniku njihovi podpisi. Nepravilnosti so se dogajale na vseh voliščih na območju občine Turnišče.” Ta še doda, da “to nakazuje tudi  na to, da so člani volilnih odborov zlorabili svoj položaj in niso preverjali istovetnosti volivcev na podlagi volilnih vabil in osebnih dokumentov, čeprav jih niso osebno poznali.”

So volili brez vabila oz. osebne izkaznice?

“Pričanja volivcev pravijo nekaj drugega, volili so lahko brez volilnega vabila in osebne izkaznice. Glede na to, da so bili nekateri člani volilnih odborov iz drugih krajev občine -primer: V Gomilici je lahko bil član komisije denimo iz Nedelice, volivcev verjetno ni osebno poznal. Naj poudarim, da so bili člani volilnih odborov izredno mladi in kot taki še brez izkušenj za samo izvedbo volitev na volišču,” je jasen Zver.

Kot nam je ta še povedal, so na Okrajno volilno komisijo že vložili ugovor v predpisanem roku, a odgovora še niso prejeli, so pa ob tem prijavitelji danes bili obveščeni o novih dejstvih s strani ene izmed članic Okrajne volilne komisije Turnišče.

Zapisnik podpisali šele drugi dan?

Zver razlaga naprej: “Volilni odbor iz Gomilice in njihova predsedujoča so kot prvi prinesli volilne lističe na Okrajno volilno komisijo ter predali zapisnik, a to šele slabo uro po volitvah. Ostali odbori so delali dolgo v noč. Zapisnik je bil nepodpisan s strani članov volilnega odbora Gomilica, le njihova imena naj bi predsednica volilnega odbora napisala z velikimi tiskanimi črkami. Okrajna volilna komisija jih je šele drugi dan pozvala, naj podpišejo zapisnik, ki so ga člani volilnega odbora tudi podpisovali posamezno dan po volitvah in ne takoj na kraju samem. Pojavlja se namreč sum manipulacije z glasovnicami in samega zapisnika.

O tem, da zapisnik volilne komisije Gomilica ni bil podpisan s strani njenih članov, Okrajna volilna komisija ni sestavila zapisnika ali uradnega zaznamka. S tem so vsi omenjeni zlorabili svoj položaj. Naj omenim dejstvo, da je predsednica volilnega odbora Gomilica daljna sorodnica enega od kandidatov, ki je ravno na tem volišču dosegel izjemno veliko glasov.

Takšna dejanja posegajo v legitimnost volitev in mečejo senco dvoma na njihovo verodostojnost. Danes smo o omenjenih kršitvah tudi ustno obvestil predsednico Okrajne volilne komisije Sanjo Fuks, ki je še pred dvema uslužbenkama občine zatrdila, da so naknadno podpisovali zapisnike. O tem smo podal kazensko prijavo na policijo in obvestili Državno volilno komisijo.”

V Turnišču je sicer skupno 2.769 volilnih upravičencev, na volišča pa se jih je minulo nedeljo odpravilo 1.894. To pomeni, da je volilna udeležba bila 68,40 -odstotna. Največ glasov (723) je prejel kandidat Borut Horvat (SDS). Ta se bo v drugem krogu pomeril z mag. Stanislavom Sobočanom, ki je prejel 527 glasov. Aktualna županja je prejela 367 glasov. Za njo je Vincenc Litrop (143 glasov) in kot zadnji mag. Jožef Slavic (126 glasov).