Ostalo

Tudi v Črenšovcih si želijo, da bi lekarna v Lendavi bila dežurna; vsakič prevozijo tudi do 65 kilometrov

Leta 2017 smo v Lendavi dobili novo lekarno, katera je del mreže pomurskih lekarn in ki se nahaja tik ob Zdravstvenem domu. Po več letih se je vnovič razplamtela ideja, tokrat je pobuda prišla iz Črenšovcev, da bi omenjena lekarna postala dežurna lekarna. Zakaj? Občani Črenšovcev za nujno medicinsko pomoč, ki jim je zagotovljena v Lendavi in za tem za vožnjo do Murske Sobote po zdravila ter domov, prevozijo tudi do 80 kilometrov.
Zdravstveni dom Lendava, ki pokriva celotno Upravno enoto (UE) Lendava (druga največja UE v regiji), v velikosti teritorija 256 km2, na katerem živi okrog 24 tisoč prebivalcev, ima paciente oz. uporabnike ne samo iz mesta Lendava, ampak širše, prebivalcem pa se priključijo še domači in tuji turisti. V teh dneh je svetniška skupina NSi iz Črenšovcev javni zavod pomurske lekarne ponovno pozvala k ureditvi še ene dežurne lekarne in sicer na območju Lendave, to pa bodo v Črenšovcih obravnavali tudi na prihajajoči seji občinskega sveta.

“Gre za že vrsto let pereč problem za naše občanke in občane ter seveda tudi širše za celotno regijo, predvsem za ranljive skupine (starejši, invalidi, družine z majhnimi otroki). Trenutno je namreč potrebno ob vikendih ali zvečer v Lendavo k dežurnemu zdravniku, nato pa v Mursko Soboto po škatlico zdravil. Za naše občane to predstavlja pot v skupni dolžini cca. 65 km. Prepričani smo, da je možno najti boljšo rešitev za prebivalke in prebivalce, ki hkrati ne bo v preveliko breme javnemu zavodu,” je izpostavil tamkajšnji občinski svetnik, Miha Horvat (NSi)

Ker je nekako ‘standard’ v Sloveniji, da je v regiji samo ena dežurna lekarna, bi lahko v začetku nova lekarna v Lendavi bila odprta vsaj ob nedeljah in praznikih, od 8:00 do 12:00 ure, kot imajo organizirane tudi druge lekarne po Sloveniji,” so že leta 2017 zapisali pri občinskem odboru SD Lendava. Že takrat je direktor pomurskih lekarn (takrat je bil vršilec dolžnosti) zapisal, da zakonodaja veleva, da je v vsaki od območnih enot Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije ena dežurna lekarna.