Ostalo

Tudi lendavski policist Tomaž Kosi ter vojaka Car in Gumzej prejeli medaljo za hrabrost in požrtvovalnost

Generalni direktor policije Simon Velički in ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar sta včeraj, 11. junija 2018, v Policijski akademiji v Tacnu podelila medalje policije za hrabrost in požrtvovalnost.
Za izjemen prispevek k varnosti državljanov in ugledu slovenske policije stageneralni direktor policije Simon Velički in ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar iskreno čestitala in se zahvalila 29 prejemnikom, ki so se izkazali s svojimi srčnimi in pogumnimi dejanji. Dejala sta, da nam je lahko njihovo ravnanje vsem za zgled in da so ponosni nanje.

Generalni direktor policije Simon Velički je najprej nagovoril policiste, ki so prejeli priznanja: “Naredili ste več od zahtevanega. Ravnali ste etično in nesebično, saj ste pomoč sočloveku postavili pred svoje lastne koristi. Odločno in brez pomišljanja – saj časa za pomisleke niti ni bilo! – ste se v kritičnih trenutkih požrtvovalno izpostavili nevarnosti in s premišljenim ukrepanjem poskusili rešiti situacijo. Na ta način ste ponovno pokazali, da se lahko naši državljani celo v najtežjih trenutkih zanesejo na policiste.” Nato je nagovoril še občane, ki so tokratni prejemniki medalj za hrabrost oz. požrtvovalnost. Med drugim je dejal, da za “navadne” državljane ni tako samoumevno, da so psihofizični pripravljenosti za ukrepanje, zato je njihovo ravnanje še toliko bolj izjemno in hvalevredno: “Nihče te ne more nikoli vnaprej pripraviti za to, da se žrtvuješ za nekoga drugega: za skok v ledeno vodo, za spopad z napadalnim psom ali boj z ognjenimi zublji … Šola za hrabrost ne obstaja, čut za to, kaj je prav, enostavno je v človeku ali pa ga ni. Vi ta čut imate!”

Na podelitvi je bilo moč slišali opise kar petnajstih dramatičnih dogodkov v zadnjem letu. Večkrat je šlo za resnično usodne trenutke, ko je štela vsaka sekunda in je človeško življenje včasih dejansko viselo le še na tanki nitki … Mrzlična borba za življenje, zaustavljanje krvavitev in oskrba težkih ran, premagovanje toka deroče reke, tekma s časom zaradi širjenja požara, akcijski lov za roparjem ali vlomilcem … vse to so ključne besede, ki najbolje povzamejo te izjemne situacije. Dva primera sta se žal končala tragično, saj sta moška, kljub vsem požrtvovalnim naporom, da bi ju rešili, naknadno podlegla poškodbam oz. bolezni. V vseh ostalih primerih pa so požrtvovalni in pogumni posamezniki poskrbeli za srečen razplet resnično zelo zahtevnih situacij.

Medaljo prejel tudi lendavski policist Tomaž Kosi ter vojaka Danilo Car in Nejc Gumzej

Našteti so 10. februarja na območju Razkrižja opravljali nadzor državne meje, v tem času pa iz ene od hiš opazili močan dim. Ko so šli preverit in ugotovili, da gori v kurilnici, je policist na pomoč poklical gasilce, vojaka pa sta stekla do vrat in o tem opozorila stanovalce. Nato so poskušali požar vsi skupaj pogasiti. S cevjo za zalivanje vrta so se izmenjevali pri gašenju v močno zadimljeni kurilnici, domači pa so prinašali vedra z vodo. Tako so uspeli požar ukrotiti še pred prihodom gasilcev, ki so pogorišče dodatno zavarovali in s tem preprečili večjo materialno škodo.

“Z opisanim dejanjem so policist Tomaž Kosi ter vojaka Danilo Car in Nejc Gumzej obvarovali premoženje družine v Razkrižju, zato jim podeljujemo medalje za požrtvovalnost.”