Ostalo

Trenutno vreme narekuje lega območja močnih vetrov, izboljšanje šele jutri

Razlog za spremenljivo vreme v teh dneh in tudi v letošnji pomladi je lega območja močnih vetrov (vetrovni stržen) visoko v ozračju. Prisoten je na višinah, kjer se odvija večino letalskega prometa. Ta k nam prinaša vreme, kot ga trenutno imamo, izboljšanje ter dvig temperature pa lahko pričakujemo šele jutri.
“Vetrovni stržen je za ta čas neobičajno močan in sega precej južneje, kot bi pričakovali za ta del leta. Hitrost vetra na višini okoli 9 km celo presega 200 km/h. Močan veter je posledica velike temperaturne razlike, južneje od središča stržena se nahaja zelo topla zračna masa, severno pa hladen zrak. Na določenih delih pod vetrovnim strženom prihaja do nastanka front in ciklonov, zato je njegova napoved ključna za razvoj vremena pri tleh,” pojasnjujejo pri Agenciji RS za okolje. V teh dneh se bo vetrovni stržen, glede na zadnje napovedi zadrževal severneje, kar pomeni, da se bo tudi pri nas najverjetneje otoplilo. In to bo že jutri.

A kot zaenkrat kaže, otoplitev ne bo trajala dolgo, saj bi se naj že v četrtek vnovič ohladilo, nad naše kraje pa bodo prišli tudi oblaki in, kot kaže, tudi nove padavine. V prihodnjih dneh se bodo jutranje temperature gibale med 7 in 10 stopinjami Celzija, čez dan pa se bodo gibale med 16 in 20. Napoved vremena za konec tedna je sicer precej negotova, saj je nad nami kar nekaj višinskih vrtincev hladnega zraka. Ali se bo kateri izmed njih uspel dovolj približati našim krajem je zaenkrat težko napovedati, v primeru da se bo, bi lahko za vikend imeli nestabilno vreme s padavinami. Čeprav se prihodnji teden pričenja meteorološko poletje, pa bo to najbrž še daleč od slednjega.

Napoved cvetnega prahu

V petek pričakujemo srednje visoke do občasno visoke obremenitve s cvetnim prahom, v času jutranje megle bodo obremenitve nizke. S poslabšanjem vremena za vikend in v začetku prihodnjega tedna se bo obremenitev znižala, možna so povišanja obremenitve do srednje visokih vrednosti v daljših suhih obdobjih preko dneva. Večina dreves je zaključila sezono cvetnega prahu. V zraku bo še vedno cvetni prah hrasta, ki podaljšuje sezono brezi sorodnih alergenov. Prisotna bodo zrna malega jesena, ki v letošnjem letu skromno cveti. V zraku bo cvetni prah divjega kostanja, oreha, kislice, trpotca, oljne repice in cipresovk. Nekoliko več bo bora, ki navadno ne povzroča alergij, cvetni prah se poseda iz zraka in obarva površine rumeno.