Ostalo

To so dnevi, ko se v Mursko Središće ne bo dalo priti z avtomobilom

Po tem, ko je sosednja Hrvaška vstopila v Evropsko unijo, se je mejni nadzor izvajal le na mejnem prehodu Petišovci, mejni objekti v Murskem Središću pa so bili od takrat praktično mrtvi. Z vstopom Republike Hrvaške v Schengenski prostor so čez mejo postala vse glasnejša ugibanja, kdaj se bodo mejni objekti dejansko odstranili.
Po vrsti sestankov župana Murskega Središća Dražena Srpaka s strokovnimi službami Ministrstva za finance Republike hrvaške in Policijske uprave Međimurske ter zaključenih postopkih na Ministrstvu za finance, se je lansko poletje izvedel odvoz zabojnikov (hišic) in centralnega zabojnika. To je bila prva faza k poti do popolnega umika objektov nekdanjega mejnega prehoda. Do spremembe prometnega režima sicer takrat ni prišlo.

Čeprav so po prvih načrtih predvidevali, da se bo umik nadstreška odvil do konca lanskega leta, pa se bo to odvilo letos in sicer do konca letošnjega januarja. Iz Murskega Središća so sporočili, da se bo umik nadstreška in preostalih objektov odvijal med 22. in 26. januarjem, mejni prehod pa bo za ves promet, razen za pešce in kolesarje zaprt omenjene dni med 8.00 in 16.00 uro. To bo druga in hkrati končna faza odstranitve mejnih objektov.

Obstoječi mejni objekti so stari 28 let in so potrebni obnove, česar pa se pri sosedih ne bodo lotili, saj imajo že dlje časa željo, da se vsi mejni objekti povsem odstranijo. Kot zaviralci prometa bodo ostali ločilni otoki, nekdanji carinski terminal bo še naprej opravljal vlogo parkirišča ali za potrebe drugih vrst nadzora. V Murskem Središću so še napovedali, da v prihodnosti sledi rekonstrukcija mestnega jedra s semaforizacijo ter sanacija mostu.

Na Hrvaško se bo tako v teh dneh z vozilom moč podati preko Hotize, peš, s kolesom ali z vlakom.