Ostalo

To je koledar prihajajočih osrednjih prireditev v Občini Lendava

Čeprav je poletje še pogovorno daleč, se koledar večjih dogodkov pridno polni. Preverite termine osrednjih prireditev Festivala Vinarium! Bograč bo letos dišal predvsem zadnjo soboto v avgustu, teden kasneje bo v znamenju Lendavske trgatve.
Velikonočni pirhi štirih dežel: 18.3. – 18.4.2023

Lepo vabljeni na tradicionalno razstavo Velikonočni pirhi štirih dežel, ki bo od 18. marca do 18. aprila 2023 na ogled v kupoli Stolpa Vinarium Lendava.

Domača tržnica: 25.3.2023

Domača tržnica poteka enkrat mesečno ob sobotah med 9. in 13. uro v bližini TIC Lendava z možnostjo nakupa domačih pridelkov in izdelkov, druženjem ob kulinariki in degustaciji vin.

Domača tržnica je zasnovana kot dogodek, ki se odvija enkrat mesečno skozi vse leto (z izjemo v zimskih mesecih), s čimer se zagotavlja njeno trajno delovanje. Njena ponudba je kakovostna in promovira pridelke in izdelke ponudnikov iz občine Lendava in neposredne okolice, ob tem pa jo spremlja tudi kulinarična izkušnja. V prvi vrsti je domača tržnica namenjena prodaji domačih pridelkov in izdelkov, torej sezonskega sadja, zelenjave; izdelkov iz žita, bučnega olja, vina, medu, marmelad, kakor tudi izdelkov domače in umetnostne obrti, kot so na primer keramika, spominki, nakit, izdelki iz ličja ipd. Obenem je to tudi kotiček s kulinarično ponudbo, kjer je na dveh do treh stojnicah moč okusiti domače jedi, kot so dödöli in langoš, pa tudi degustirati in kupiti vina iz okoliških goric.

V šestih letih odvijanja domače tržnice je ta postala zbirališče domačinov, ki si želijo druženja in kakovostne ponudbe, obenem pa obvezen postanek za obiskovalce in turiste, ki si lahko na domači tržnici kupijo lokalno dobroto ali spominek ter začutijo utrip mesta. Nič manj pomemben vidik je, da se z delovanjem tržnice povečuje utrip starega mestnega jedra.

Načrtovani termini domačih tržnic v prvi polovici leta so zaenkrat naslednji:

  • 25. marec
  • 29. april
  • 27. maj
  • 24. junij

Pirhi, vino in velikonočni izdelki: 27.3. – 31.3.2023

13. Mednarodna razstava Pirhi, vino in velikonočni izdelki v prostorih ZKD Lendava, na Glavni ulici 2. Na ogled bodo različni pirhi in velikonočni izdelki iz Slovenije, Madžarske in Hrvaške.

Dan špargljev: 13.5.2023

V mesecu maju se odvija prijetno kulinarično druženje na Dnevu špargljev in špargljevih jedi v Dolgi vasi, kjer domačini, lokalni pridelovalci špargljev ter gostinci pripravijo okusne specialitete iz špargljev, kot so mini pice, kaneloni, rižota, razne omake, njoki, langaš. Poleg tega se predstavijo tudi lokalni pridelovalci vin ter drugih avtohtonih lokalnih dobrot. Šparglji so znani kot hrana, zdravilo in afrodizijak, v Dolgi vasi jih pridelujejo in predelujejo na kar petih domačijah.

Promenadni festival: 18.5. – 19.5.2023

Mineštrijada: 17.6.2023

Člani društva za ohranjanje tradicije Primorci in Istrani v Prekmurju ob vaškem domu v Pince Marof pripravljajo Mineštrijado. V pripravi te tradicionalne primorske jede, ki je bila nekoč na jedilniku njihovih prednikov, se pomerijo tekmovalne ekipe.

15. mednarodno tekmovanje v kuhanju ribje čorbe: 8.7.2023

Madžarska ribja čorba v kotličku je specialiteta Prekmurja od Pinc do Hodoša. Tokratna tradicionalna prireditev bo potekala kot 15. mednarodno tekmovanje v kuhanju ribje čorbe. Jed, ki jo vsaka »ta prava« madžarska hiša ponudi svojim gostom. Poleg krapa, soma in veliko različnih drobnih rib se v litoželeznem kotličku znajde še čebula, česen, mleta rdeča paprika. Vse skupaj se kuha na odprtem ognju, da se naleze dima naravnega lesa … nato se pretlači in na koncu se dodajo še ribji fileji – za vseh deset prstov obliznit.

Hotiški Ribiški dnevi: 14.7. – 16.7.2023

Na tradicionalni poletni prireditvi »Hotiški ribiški dnevi«, ki je obogatena s kulturnimi dogodki in glasbeno-zabavnim programom, lahko spoznate življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Najpomembnejši del prireditve so zagotovo ribe, pripravljene na poseben hotiški način, ki ima več kot stoletno tradicijo. Prireditev “Hotiški ribiški dnevi” je ena izmed večjih turistično-kulturnih prireditev v občini Lendava in ena izmed večjih kulinaričnih prireditev v Pomurju, na kateri se strežejo ribe, pripravljene na tradicionalni “hotiški” način, katerega recept sega v daljno zgodovino hotiških ribičev.

Zrinijada: 15.7.2023

Hrvaško kulturno društvo Pomurje pripravlja Zrinijado s predstavitvijo obrti, zbirateljev in kulturnim programom ter živo kuhinjo s srednjeveškimi jedmi, 15. julija 2023 v Kulturnem centru Zrinski.

5. festival langaša: 22.7.2023

Pod okriljem Turističnega društva Gaberje pri Lendavi, Krajevne skupnosti Gaberje in v sodelovanju z ostalimi društvi bo pri vaškem domu v Gaberju potekal festival langaša, in sicer tekmovanje za najboljši langaš. Gre za domačo jed, katero so svoj čas pripravljale naše babice in sicer z različnimi recepti. Langaš naj bi pred mnogimi leti kot jed prišel iz sosednje Madžarske v Prekmurje, predvsem na narodnostno mešanem območju. Gre za domačo jed, ki se v Prekmurju že uveljavila, katera naj bi v prihodnje bila zaščitena, kot blagovna znamka Prekmurja na področju kulinarike. Predvsem v Gaberju si želijo, da bi jo zaščitili kot blagovno znamko in jo ponudili turistom in izletnikom, ki obiščejo obmursko vas Gaberje in Občino Lendava.

Festival Vinarium: Bogračfest: 26.8.2023

Bograč ima posebno mesto v srcih domačinov. V starem mestnem jedru Lendave, med zgodovinskimi kulisami meščanskih hiš in ob vznožju slikovitih lendavskih vinogradov se že skoraj dve desetletji odvija največje tekmovanje v kuhanju bograča v Sloveniji. Tekmovalne ekipe od dopoldanskih ur pridno vrtijo kuhalnico z namenom, da bi pripravili priljubljeno enolončnico po svojih najboljših močeh.

Pripravljene jedi oceni strokovna komisija, ki najuspešnejšim kuharjem podeli priznanja. Vendar komisija ne oceni le najokusnejši bograč, temveč posebno nagrado podeli tudi ekipi z najlepše okrašenim tekmovališčem. Prireditev je pravzaprav festival kulinarike, kjer se ob bograču, tradicionalni vinogradniški jedi, ki jo pripravljajo v kotličkih na Glavni ulici tekmujoče ekipe, zvrstijo tudi ostale domače dobrote: lendavski pereci, ocvirkove pogače … In ob tej pestri kulinarični ponudbi ne smemo pozabiti niti na ponos vinogradnikov, na rujno vino, ki se zaiskri v kozarcih obiskovalcev Bogračfesta.

Bogračfest se tradicionalno odvija v sklopu Festivala Vinarium zadnjo soboto v avgustu.

Festival Vinarium: Etno večeri s kulturo in kulinariko: 27.8. – 31.8.2023

V okviru etno večerov se bodo predstavila hrvaška, slovenska, srbska in madžarska društva ter obiskovalcem ponudila tradicionalno kulinariko na stojnicah, poskrbljeno bo tudi za glasbeno-kulturni program.

Festival Vinarium: Tek Vinarium: 27.8.2023

Po nekaj letih premora se na stolp Vinarium vrača mednarodna športna prireditev Tek Vinarium tek, v sklopu katere se bodo odvijali teki na stolp ter številne brezplačne aktivnosti.

Festival Vinarium: Večer lendavskega vina: 1.9.2023

Ob prijetnem vzdušju poznopoletnega dne vas vinogradniki in vinarji s svojim naborom vin vabijo k okušanju žlahtne kapljice.

Festival Vinarium: Lendavska trgatev: 2.9.2023

Tradicionalna etnološko-kulinarična prireditev se odvija v začetku septembra na različnih lokacijah v mestu. Lendavska trgatev je praznik vinogradnikov, ki prepriča s pestrim celodnevnim programom in bogato kulinarično ponudbo, z bogračem, langošem, pereci pa tudi ribami – seveda pa ne gre brez odličnih lendavskih vin. Tradicionalna povorka skozi staro mestno jedro s predstavitvijo običajev, opravil in noš je prava paša za oči, kulturna dediščina v pesmi in plesu očara ljubitelje folklore, ne manjka pa tudi animacije za otroke in zabave pozno v noč.

Lendavska trgatev, 2. september 2023, staro mestno jedro Lendave.