Ostalo

Težji časi: Del dohodnine lahko namenite gasilcem. Morda jih boste (bog ne daj) potrebovali že jutri!

Tradicionalno raznašanje gasilskih koledarjev in pobiranje prostovoljnih prispevkov po hišah Gasilska zveza Slovenije letos odsvetuje. So pa zbiranje sredstev zato prilagodili. Svoj del od dohodnine jim lahko namenite tako, da izpolnite vlogo, v prvih dneh pa so na Gasilski zvezi Slovenije prejeli že več kot 2200 izjav. Svoj del sredstev, ki bi tako ali drugače romala v državni proračun, lahko tudi vi namenite lokalnemu gasilskemu društvu. Verjemite, gasilci vam bodo hvaležni.
Nič vas ne stane, če ste dobrodelni. Izkoristite možnost in namenite pol odstotka svoje dohodnine lokalnemu gasilskemu društvu. Davčni zavezanec lahko posameznemu upravičencu nameni 0,1 %, 0,2 %, 0,3 %, 0,4 % ali 0,5 % dohodnine, seštevek vseh pa ne more presegati 0,5 % dohodnine. Gasilska zveza Slovenije je z dnem 27.12.2019 začela uporabljati donatorsko platformo E-DONACIJE, ki bo močno olajšala pridobivanje sredstev zvezi in predvsem posameznim gasilskim društvom. Donacija ne vpliva na višino našega vračila ali doplačila dohodnine. Ko določimo prejemnika dela dohodnine nismo v ničemer prikrajšani.

Ker v letu 2020 zaradi epidemije ni bilo prireditev in druženj, so gasilci izgubili do 70 odstotkov sredstev, ki jih letno zberejo sami z organizacijo raznih prireditev in na druge načine. “Ogromno društev je pozitivno sprejelo ponujeno možnost, s katero si lahko pomagajo v teh težkih časih. Verjamemo, da smo na pravi poti do alternativnih virov sredstev,” so zapisali.

Ali ste vedeli? Polovico sredstev s(m)o namenili proračunu

Na podlagi izdanih informativnih izračunov dohodnine za lansko leto znaša znesek odmerjene dohodnine 2.136.525.007 evrov. Če bi se vsi zavezanci odločili za namenitev dela dohodnine za donacije v višini 0,5 odstotka, bi to pomenilo 10.682.625 evrov. Za namenitev dela dohodnine za lansko leto pa so zavezanci namenili 5.456.656 evrov. To pomeni, da je bilo 5.225.969 evrov nedodeljenih.

Zakaj donirati gasilcem?

Ker je bila letos razglašena epidemija in so veljali oz. še vedno veljajo ukrepi za zajezitev okužb, so bila letos odpovedana vsa tekmovanja, prireditve in druge običajne aktivnosti, s katerimi gasilci zbirajo sredstva. To v povprečju pomeni izpad od 40 do 50 odstotkov letnih sredstev gasilskih organizacij. Nekatera gasilska društva so bila tudi ob 70 odstotkov sredstev, ki jih sicer zberejo sama. To vse pa pomeni, da se lahko v letu 2021 srečajo s hujšimi posledicami, ki lahko vplivajo na osnovno delovanje društev.

Obstajajo številna druga društva, ki so zelo prizadeta zaradi trenutnih razmer v državi. Odločitev, komu boste namenili sredstva, je seveda vaša.