Ostalo

Temperature vse prej kot zimske

Čeprav smo z začetkom decembra pogumno zakorakali v meteorološko zimo, koledarska zima se prične 21. decembra, pa so dnevne temperature vse prej kot zimske. Kljub temu, da jutranje temperature kažejo na zimo, pa so dnevne pravo nasprotje.
Po tem, ko smo pred kratkim že doživeli prvo letošnje sneženje, pa novega snega, kot kaže, še nekaj časa ne bomo. Jutranje temperature so še primerne trenutnemu letnemu času, zimi, med tem, ko so dnevne pravo nasprotje. Koledarska zima nastopi 21. decembra (zimski Sončev obrat) in traja do 21. marca (pomladansko enakonočje).

Dnevne temperature bodo nad ničlo, povzpele pa se bodo tudi nad 10, celo do 12 stopinj Celzija. Visokih 12 bomo izmerili prav danes popoldan, med tem, ko smo jih včeraj “le” 8. Jutranje temperature se bodo ta teden gibale med 0 in -3, dnevne med 4 in 12. Najhladnejši dan tedna bo četrtek, znova toplo pa bo po današnjem dnevu še prihajajočo nedeljo.

Jesen je bila po Sloveniji okoli 2 stopinji toplejša od povprečja, količina padavin pa je bila večinoma podpovprečna. Sonce nas je konec novembra kratek svetel del dneva obsevalo z manj kot 400 W/m2.

Jutri bo zmerno do pretežno oblačno in dopoldne ponekod po nižinah megleno. V četrtek bo pretežno oblačno, občasno bo ponekod rahlo deževalo. V petek bo zapihal jugozahodni veter. Na vzhodu države bo deloma jasno, drugod pa pretežno oblačno, a do večera še suho. Nad severno Evropo je ciklonsko območje, nad jugozahodno Evropo pa je območje visokega zračnega tlaka. Od zahoda priteka k nam razmeroma topel in občasno bolj vlažen zrak.