Ostalo

Tematska Medovita pot poteka po treh občinah in je dolga 38 kilometrov

Vaški odbor Žižki se je skupaj z Občino Črenšovci kot z vodilnim partnerjem in Čebelarskih društvom Črenšovci prijavil na projekt Las pri dobrih ljudeh z naslovom tematska Medovita pot.
Namen projekta dvigniti zavest o čebeli, o krhkem ravnovesju z naravo. Kot je bilo ob odprtju nove tematske Medovite poti pri učnem čebelnjaku Filipa Kocipra v Žižkih povedano, so s projektom tematske Medovite poti, ki je dolga 38 kilometrov in povezuje učne čebelnjake v občini Črenšovci, občini Odranci in občini Beltinci za razvoj čebelarstva naredili velik napredek. Ljudem so omogočili rekreacijo v naravnem okolju, v sklopu tematska Medovita pot pa so v vasi Žižki za vse generacije postavili gibalni park z različnimi igrali, ki je namenjen za rekreacijo in sprostitev za mlade in starejše.

Postavljena so motorična igrala, po občini Črenšovci pa so postavili počivališča s klopmi in koši, zasadili so 100 medovitih rastlin in dreves lip, kajti, ko bodo medovite rastline začele cveteti, se bodo na njihovih cvetovih hranile čebele, nabirane nektar in ga odnašale v čebelnjake. Glavni cilj projekta je bil izboljšati infrastrukturne pogoje za preživljanje prostega časa v naravi in na prostem ob učnih čebelnjakih.

Tematska Medovita pot je namenjena druženju in rekreaciji tako osnovnošolcem, kot tudi odraslim, hkrati pa je tematska Medovita pot zgodba o čebeli, zasajenimi medovitimi rastlinami in učnimi čebelnjaki, ki prispevajo k razumevanju o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeka, vlogo in pomen čebelarjev, čebeljih izdelkov iz medu in ozaveščanju in krepitvi dela čebelarjev. Vse skupaj kot ena celota ohranja čebelarsko tradicijo, pestrost naravnega okolja in osvešča ljudi o nevarnosti nepravilne rabe pesticidov za čebele.

Z vzpostavijo učnih čebelnjakov se bo ustalila trajna ponudba za osnovnošolce in druge obiskovalce na novi tematski Medoviti poti. Ob tem pot opominja da ne smemo pozabiti, da je vsaka tretja žlica hrane na svetu odvisna od opraševanja. Tematska Medovita pot se začne pri učnem čebelnjaku Filipa Kocipra v Žižkih, kjer je med drugim na prostem postavljen tudi “hotel” za žuželke, v katerem bodo zimo preživele čebele samotarke, ose in pajki.

V lesenem “hotelu” si bodo naredile svoja gnezda. Nato pa se Medovita pot nadaljuje do gibalno motoričnega parka pred vasjo Žižki, ki je namenjen za rekreacijo in preživljanje prostega časa za vse generacije, predvsem pa za medgeneracijsko druženje. V motoričnem parku so nameščena različna gibalna igrala. Pot se potem nadaljuje po občini Črenšovci, po vaseh Žižki, Trnje, Gornja, Dolnja in Srednja Bistrica, ki je označena s štirimi tablami in zemljevidi.

Popotnike, turiste in čebelarje nato pot pripelje v občino Beltinci do čebelnjaka, kjer je sprostitev s pomočjo apiterapije na Melincih in učnega čebelnjaka čebelarja Štefana Šemena v Lipi. Sprostitvena tematska Medovita pot se zaključi pri učnem čebelnjaku čebelarja Mateja Duha v Odrancih. Vsi učni čebelnjaki so namenjeni za učence osnovnih šol Črenšovci, Bistrica, Odranci in Beltinci, kjer bodo spoznavali in se izobraževali o pomenu čebelarstva ter poskusili med in medene pridelke.

Projekt tematska Medovita pot je bil ocenjen na 42 tisoč evrov, od tega je občina Črenšovci kot vodilni partner na razpisu pridobila več kot 30 tisoč evrov. O pomenu in namenu tematske Medovite poti so obiskovalcem med drugim spregovorili vodja projekta Mojca Makovec Haložan, predsednik Čebelarskega društva Črenšovci Jože Tratnjek in občinski svetnik občine Črenšovci Miha Horvat.

Jože Žerdin