Ostalo

Telekom Slovenije bo do 30. septembra 2022 prenehal z uporabo mobilne tehnologije 3G

Telekom Slovenije bo v okviru nadaljnjega razvoja svojega mobilnega omrežja do 30. septembra 2022 postopno prenehal z uporabo mobilne tehnologije tretje generacije (3G), so napovedali včeraj. Tehnologija 3G oz. UMTS se je za govorno komunikacijo in prenos podatkov pričela uporabljati pred skoraj 20 leti, danes pa dosega občutno nižje hitrosti prenosa podatkov, kot jih omogočajo sodobnejše ter energetsko in tehnološko učinkovitejše mobilne tehnologije četrte (LTE/4G) in pete (5G) generacije.
Zgolj tehnologijo 3G uporabljajo le še nekatere starejše podatkovne naprave, na primer senzorji. V Telekomu Slovenije v tovrstnih primerih priporočajo menjavo naprav oz. da uporabniki preverijo kompatibilnost naprav s sodobnejšimi tehnologijami LTE/4G ali 5G. Z omrežjem 5G Telekom Slovenije pokriva že več kot 670 slovenskih krajev in več kot 39 % prebivalstva, z omrežjem LTE/4G pa več kot 96 % prebivalstva. Uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije tako prenehanja uporabe tehnologije 3G v večini primerov ne bodo občutili, saj bo mobilni promet povsod, kjer bo to možno, preusmerjen na tehnologije 5G, LTE/4G ali 2G; slednja je namenjena govorni komunikaciji, z njo pa Telekom Slovenije pokriva več kot 99 % prebivalstva.

“Decembra 2003 smo bili med prvimi petimi državami na svetu, ki so uvedle mobilno tehnologijo 3G, imenovano tudi UMTS. To je bila prva mobilna tehnologija, ki je omogočila hiter prenos podatkov in uvedla tudi videotelefonijo. V dveh desetletjih od tedaj pa se je na področju mobilne tehnologije hiter razvoj nadaljeval. Z omrežjem 4G smo uporabnikom zagotovili visoke hitrosti prenosa podatkov, z omrežjem 5G pa hitrosti postajajo gigabitne in primerljive z optičnim omrežjem, znatno krajši so odzivni časi, še izboljšana je varnost, stabilnost in zanesljivost omrežja, ob tem pa 5G prinaša tudi številne nove priložnosti za digitalizacijo različnih panog industrije, gospodarstva in javnega sektorja. V zadnjih dveh letih se je uveljavila tudi video komunikacija, ki je v času epidemije omogočala delo in učenje na daljavo,” so zapisali pri Telekomu.