Ostalo

Svetovno mladinsko prvenstvo mešanih ekip v badmintonu v ZDA: Našo državo zastopala tudi Nika Bedič

Slovenska mladinska badmintonska reprezentanca, katero sestavlja tudi igralka badmintonskega kluba Mladost Lendava, Nika Bedič, se je v preteklih dveh tednih mudila v ZDA, natančneje v mestu Spokane v zvezni državi Washington, kjer se je odvijalo svetovno mladinsko prvenstvo mešanih ekip v badmintonu. Za tem se je prvenstvo nadaljevalo s svetovnim mladinskim prvenstvom za posameznike in dvojice.
Nika Bedić se je s slovensko mladinsko reprezentanco udeležila Svetovnega mladinskega prvenstva mešanih ekip, kjer je Slovenija med 40 ekipami dosegla 19. mesto. Ekipo so sestavljali: Nika Bedič, Anja Blazina, Ariana Korent, Tadej Jelenc, Mark Koroša, Žiga Podgoršek in Vid Koščak. Nadaljevali so s svetovnim mladinskim prvenstvom za posameznike in dvojice, kjer se je Nika pomerila med posameznicami in v igri mešanih dvojic z Žigo Podgorškom. Tekmovalo je okoli 400 tekmovalcev in tekmovalk.

V skupinskem delu so z dvema zmagama (Islandija, Peru) in dvema porazoma (Tajska, ZDA) dosegli tretje mesto, nato pa so v boju za mesta najprej premagali Novo Zelandijo, izgubili proti Portugalski ter v borbi za 19. mesto s 3:1 premagali Poljsko. Tekmovanje se je nadaljevalo s posamičnim delom, kjer je Nika nastopila med posameznicami in v igri mešanih dvojic. Med posameznicami se je pomerila z Mysho Omer Khan (Združeni arabski emirati), ki je bila boljša v dveh nizih.

V igri mešanih dvojic je Bedičeva nastopila skupaj z Žigo Podgorškom. Njuna nasprotnika sta bila Latvijca Anna Kupca in Toms Sala. Kljub nudenju odpora sta Nika in Žiga morala priznati premoč latvijski navezi (21-11 in 21-16).

Uspehi na državnem prvenstvu do 15 let

Pred dnevi se je Mengšu odvijalo državno prvenstvo do 15 let za posameznike in dvojice. Na tekmovanje so se odpravili tudi štirje tekmovalci BK Mladost iz Lendave: Marina Torma, Naja Horvat, Evian Wolf in Črt Soldat.

“Imeli smo tri nastopajoče v igri mešanih dvojic. Naja Horvat je moči združila s kolegom iz BK Konex, Maksom Trampužem, Črt in Marina pa sta odigrala skupaj. Žal sta se para srečala že v prvem krogu, kar je pomenilo napredovanje le enega para med najboljših 16. To sta bila Naja in Maks, ki sta bila boljša z 21-11 in 21-18. Uspešna sta bila vse do finala, kjer sta nato naletela na preveliko oviro. Arijalda Mustafić in Jan Vrance sta si naslov državnih prvakov v mešanih dvojicah priigrala z rezultatom 21-9 in 21-15, Naja in Maks pa sta v svojo zbirko dodala srebro.

Naja se ni ustavila pri eni srebrni kolajni. Med posameznicami je suvereno prišla do finala, brez izgubljenega niza je premagala vse nasprotnice. Veliko večji boj pa jo je čakal v finalu, kjer se je dobro upirala Arijaldi Mustafić, a je žal v tretjem nizu popustila, kar je igralka iz ŠD Sele izkoristila ter se veselila naslova državne prvakinje med posameznicami. Naja je dodala še eno srebro. Med posameznicami se je pomerila tudi Marina Torma, a je tekmovanje žal zaključila že v prvem krogu. Od nje je bila boljša domačinka Sara Bregar.

Naja in Marina sta moči združili v igri dekliških dvojic. Do finala sta odigrali kar nekaj napetih tekem, ki so se, jasno, končale v njuno korist. Naja se tudi v igri dekliških dvojic ni izognila Arijalde Mustafić. Čeprav sta Naja in Marina dali vse od sebe, sta bili Arijalda in njena partnerka Maja Mavec (BK Konex) prepričljivejši,” so sporočili iz BK Mladost Lendava.

Naja se je tako domov vrnila z zbirko treh srebrnih kolajn, kar je čudovit izkupiček v starostni kategoriji do 15 let, saj Naja sicer še zmeraj nastopa tudi v starostni kategoriji do 13 let. Izjemno pa se je odrezala tudi Marina, ki je domov prinesla svojo prvo kolajno iz tovrstnega tekmovanja. A ne pozabimo še na fanta. Črt in Evian sta tekmovala tudi med posamezniki in v igri fantovskih dvojic. Tako Črt kot tudi Evian sta prvi dve koli dobila brez večjih težav in oba sta se uvrstila med najboljših 16. Oba sta nato tudi izgubila proti kasnejšima finalistoma, Črt proti Janu Vrancetu in Evian proti novopečenemu državnemu prvaku Timu Bregarju. Z malo sreče bi se jima tokrat morda obetala še boljša uvrstitev, a ne dvomimo, da bo tako v prihodnje. Fanta sta v igri fantovskih dvojic združila moči in se prebila med najboljših osem parov na tekmovanju. Pot naprej sta jima prekrižala David Pirnovar in Bor Zaletel (BK Bit).

Državno prvenstvo do 13 let

Minuli vikend se je v Ljubljani v BIT Centru odvijalo Državno prvenstvo za posameznike in dvojice za sezono 2023. Lendavski klub je zastopalo osem tekmovalcev in tekmovalk. To so bili Pika Breznik, Naja Horvat, Zala Nemeš, Mia Oletič, Sven Pahor, Iza Soldat, Kaja Utroša in Neža Žitek.

“Začnimo z edinim fantom, ki se je udeležil prvenstva. Sven Pahor se je pomeril v vseh treh disciplinah. Med posamezniki je tekmovanje zaključil med najboljših 16. Pot naprej mu je prekrižal kasnejši državni prvak Maks Trampuž (BK Konex). V mešanih dvojicah je nastopal skupaj z Izo Soldat, s katero sta se uvrstila med 8 najboljših parov. Vstop v polfinale sta jima preprečila Jan Hotko in Sara Bregar (BK Pišece in BK Mengeš). Največji uspeh je doživel v igri fantovskih dvojic. Sven je moči združil z Janom Hotkom in premagala sta vse nasprotnike do polfinala. V polfinalu sta se srečala s kasnejšima državnima prvakoma, Dinom Mašićem in Borom Zaletelom (BK Bit). Sven in Jan sta tekmovanje tako zaključila na tretjem mestu.

Odlično pa so se odrezala tudi dekleta. Kar štiri od sedmih so se uvrstile v glavni del tekmovanja med posameznicami. Zala, Kaja in Neža so v glavnem delu v prvem krogu zaključile s tekmovanjem, Naja Horvat pa se je uspela zavihteti na prvo mesto in brez izgubljenega niza osvojiti naslov državne prvakinje. V igri dekliških dvojic so se prav tako pomerila vsa dekleta. Pika in Zala sta izgubili v prvem krogu, a šele po napetih treh nizih. Kaja in Neža sta nastopili skupaj in se uvrstili med najboljših osem. To je uspelo tudi Mii Oletič, ki je nastopila skupaj z Živo Stropnik (ŠD Sele). Najuspešnejši pa sta bili Naja Horvat in Iza Soldat, ki sta si priborili pot do finala. Finale je bil napet in dolg tri nize, a se je zadnji na žalost prevesil na stran nasprotnic. Tako sta bili Milivojevićeva in Sketljeva boljši z 21-19, 16-21 in 21-16, Iza in Naja pa sta si zaslužili naziv državnih podprvakinj.

V mešanih dvojicah pa smo imeli tekmovalce v štirih parih. Naja je tekmovala s stalnim partnerjem Maksom Trampužem, Kaja je nastopila skupaj z Dejanom Pušnikom (BK Karizma) in Neža z Ianom Bunderškom (BK Mirna). Kaja in Neža sta se s partnerji uvrstili med najboljših 16 parov. Sven in Iza sta tekmovanje končala med najboljših osem. Naja in Maks sta se zavihtela na vrh. Brez večjih težav sta se uvrstila v finale, v finalu pa sta jima manjše preglavice povzročila Teodora Milivojević in Bor Zaletel (BK Medvode in BK Bit). Naja, čestitke ob osvojitvi dveh zlatih kolajn! Iza in Sven, čestitke ob osvojitvi srebra in brona! In čestitke vsem skupaj za izjemno borbenost,” so zapisali pri BK Mladost Lendava.