Ostalo

Sveta maša ob 100-letnici priključitve prekmurskih Slovencev: Somaševalo bo 150 duhovnikov, prihaja tudi Pahor, 500 gasilcev, vojska, …

Škof Peter Štumf je v minulih dneh na priljubljenem spletnem socialnem omrežju Facebook razkril, kaj murskosoboška škofija pripravlja 17. avgusta v Beltincih, “na dan, ko nam je Bog dal Prekmurje,” je zapisal. Iz Turnišča bo v Beltince poromala celo starodavna podoba Marije pod Logom, somaševalo bo 150 duhovnikov, prihaja pa tudi predsednik Pahor.
“Za dar Prekmurja se bomo Bogu zahvalili v soboto, 17. avgusta 2019, ob 17. uri pred župnijsko cerkvijo sv. Ladislava v Beltincih. Katoliški duhovniki s škofom vas vabimo, dragi Prekmurci in Prleki, dragi Slovenci v matični domovini, v zamejstvu in v tujini ter vsi, ki imate radi Slovenijo, da se nam pridružite pri zahvaljevanju ob oltarju, ki bo simbolno pomenil Zlati most na naši reki Muri. Prekmurci bi še naprej radi bili v srcu Slovenije in radi bi, da bi Slovenija bila še bolj bila v srcu Prekmurja. Mura je zato že 100 let vez do srca do srca,” je zapisal škof, Peter Štumpf.

“Sveta maša ob 100-letnici priključitve prekmurskih Slovencev bo zelo slovesna, kajti spodobi se, da tudi tako Prekmurci pred Bogom in vsemi Slovenci in tudi drugimi narodi izpovemo svojo vero, narodno pripadnost in zavezanost dednim častem,” je še zapisal Štumpf. Tokrat bo iz Turnišča v Beltince poromala starodavna podoba Marije pod Logom. Svete maše, ki jo bo vodil ljubljanski nadškof metropolit ter predsednik Slovenske škofovske konference, msgr. Stanislav Zore, se bo udeležilo okoli 24 škofov in nadškofov iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Madžarske, Avstrije ter Apostolski nuncij v Republiki Sloveniji, nadškof Jean-Marie Speich, slovenski kardinal Franc Rode iz Rima in sarajevski kardinal Vinko Puljić. Prišli bodo tudi predstavniki sestrskih Cerkva: pravoslavni zagrebško-ljubljanski metropolit Porfirije ter škof Evangeličanske Cerkve v Republiki Sloveniji, mag. Geza Filo in častni škof mag. Geza Erniša. Svete maše se bo udeležil tudi predsednike Republike Slovenije, Borut Pahor, ki bo ob koncu maše imel tudi govor. Skupaj s škofi in kardinaloma bo somaševalo okoli 150 duhovnikov. Navzočih bo okoli 500 gasilcev v uniformah in s praporji, potem prekmurske narodne noše, lovci, cehovska društva… Pričakujejo tudi častni vod slovenske vojske.

“Pred in po sveti maši nas bosta spremljali godbi na pihala iz Ljutomera in Bakovcev. Ves dan nas bodo pritrkovalci na zvonove v beltinski župnijski cerkvi spodbujali k prazničnemu razpoloženju in veselju. Po sveti maši se bomo lahko zaustavili ob stojnicah župnij soboške škofije, kjer se bomo lahko okrepili z dobrotami ter dobro kapljico naših gospodinj in vinogradnikov. Častitljiva obletnica združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom je dogodek, ki se zgodi enkrat v stoletju. Kot sedaj brskamo po stari arhivih, kjer bi našli kakšno fotografijo ali spise o tedanjih dogajanjih, tako bodo tudi vaši pravnuki čez 100 let spraševali svoje očete in mame, če so njihovi pradedi in prababice bili pri sveti maši in kako so tam molili in peli,” je še zapisal škof Štumpf.