Sveže

Svet Madžarske samoupravne narodne skupnosti občine Lendava podprl dr. Halásza, zaposleni ga, neuradno a zanesljivo, niso

Kot soustanoviteljica javnega zavoda Knjižnica kulturni center (KKC) Lendava, je na svoji minuli seji o direktorju dr. Albertu Halászu odločala tudi soustanoviteljica omenjenega zavoda, Madžarska samoupravna narodna skupnost Občine Lendava (MSNSOL), natančneje, svet omenjene skupnosti. Ti so z večino dr. Halásza podprli, mu pa podpore (večinske) niso podali zaposleni v omenjenem zavodu.
Zgodba okrog odstavitve direktorja KKC Lendava, dr. Alberta Halásza je, kot vemo, zgodba z dolgo brado. Ta se bo (najverjetneje) tako ali drugače zaključila čez dober mesec, a preden bi lahko ustanovitelj, Občina Lendava, ustrezno sprovedel vse postopke odstavitve direktorja, za to potrebuje mnenja soustanovitelja, to je MSNSOL in mnenje zaposlenih v omenjenem javnem zavodu. Na minuli seji MSNSOL je svet te skupnosti že podal (neobvezujoče) mnenje, prav tako pa so svoje (neobvezujoče) mnenje podali tudi zaposleni v omenjenem javnem zavodu.

Kot je na minuli seji MSNSOL dejala predsednica Judita Vida Törnar, so na občinsko narodno skupnost prejeli kar dva dopisa, enega s strani ustanovitelja ter drugega s strani omenjenega javnega zavoda. Pred pričetkom odločanja, to je potekalo na način tajnega glasovanja, je predsednica dejala, da obžaluje dejstvo, da se obe strani v dveh letih nista uspeli dogovoriti o predmetni zadevi. Ker razprave ni bilo, je slednja odredila tajno glasovanje. Od dvanajstih članov se je zasedanja sveta udeležilo osem članov, en (župan Občine Lendava Janez Magyar) pa se je odločil, da se iz glasovanja izloči in sicer zaradi vpletenosti v sam postopek.

Ferenc Horváth, poslanec v državnem zboru in občinski svetnik Občine Lendava ter član MSNSOL je sicer pred glasovanjem svoj glas obrazložil. Dejal je, da bi se zadeva vsekakor lahko rešila po mirni poti ter, da razrešitve direktorja ne bo podprl. Enako je slednji sicer ni tudi na občinskem svetu. Oglasil se je tudi dr. Lajos Bence, ki je dejal, da mu je zelo žal, da je ta zadeva okoli javnega zavoda KKC dobila take razsežnosti in da se je zato oblekel v črno obleko, saj to glasovanje pomeni tudi nekakšno temno prelomnico za Lendavo. O izidu volitev ve poročal Tomi Horvat, predsednik volilne komisije: Od sedmih članov, ki so glasovali, sta dva podprla razrešitev dr. Halásza, pet pa jih razrešitve ni podprlo.

“Nikoli nismo imeli posebej na to temo točke dnevnega reda, saj venomer, ko je prišlo kakršno koli gradivo v zvezi s tem, je to bilo -vsaj jaz sem imela takšen občutek, z ene strani takšno, spet z druge strani drugačno. Če sem natančnejša, če si prebral gradivo, ki je prišlo s strani Občine, potem si njim dal prav, če pa si prebral gradivo, ki je prišlo s strani javnega zavoda, pa si njim dal prav. O določenih stvareh se je potrebno pogovoriti iz oči v oči, povedati svoje mnenje in najti pot do rešitve. Mi je zelo žal, da je prišlo tako daleč in tudi drugi člani sveta so bili podobnega mnenja,” pa je za naš spletni medij včeraj dejala Judita Vida Törnar.

Neuradno: Nezaupnica zaposlenih

Je pa povsem drugače, neuradno, bilo na tajnem glasovanju zaposlenih. Slednje se je v prostorih Gledališke in koncertne dvorane odvilo v četrtek, 17.2.2022 med 10.00 in 12.00 uro. Svet zavoda KKC je na svoji minuli, 5. redni seji z dne 10.2.2022 imenoval komisijo, v sestavi Dr. Mihael KasašEdita Horvat in Alenka Kekec Galič. Po naših neuradnih a zelo zanesljivih informacijah zaposleni direktorja dr. Halásza z veliko večino niso podprli.

Preostale Občine, katere s svojo dejavnostjo pokriva omenjeni javni zavod, se niso posebno opredeljevale oz. o tem sploh niso glasovale ali primer obravnavale. A ker tudi mnenja slednjih niso obvezujoča, tudi to ne bo jeziček na tehtnici.