Ostalo

Štirje okuženi iz soboške bolnišnice v samoizolaciji, testiranja drugih negativna

V Splošni bolnišnici Murska Sobota so v sredo potrdili okužbo z novim koronavirusom pri četrtem sodelavcu, ki pa v zadnjem času praktično ni imel stikov s pacienti. Zdaj je v samoizolaciji. Testi sodelavcev, ki so bili z njim v stiku, so bili negativni, odrejeno jim je bilo samoopazovanje na domu. Skupno so v bolnišnici potrdili okužbo pri štirih zaposlenih, vsi so v samoizolaciji, njihovo stanje pa je po besedah strokovnega direktorja bolnišnice Daniel Grabarja stabilno oziroma nimajo večjih težav.
Za zadnjega okuženega sodelavca je strokovni direktor povedal, da je delal v skrajšanem delovnem času in na oddelku, kjer zaradi odpovedi nenujnih storitev v tem času praktično ni imel stikov s pacienti. Zato morebitne okužbe niso preverjali pri bolnikih, so jo pa pri zaposlenih, ki so bili z okuženim v tesnejšem stiku.

Vsi brisi pri pacientih, ki so jih obravnavali ta teden, so bili negativni.

V bolnišnici obravnavajo vse paciente, ki potrebujejo hospitalizacijo, vsem, kjer je to strokovno utemeljeno, pa odvzamejo bris. Do rezultata testiranja, kar lahko traja tudi do 16 ur, ostanejo v Enoti covid-19, ki je namenjena pacientom s sumom na okužbo s covidom-19.

V skladu z državnim načrtom bodo po zapolnitvi zmogljivosti v drugih bolnišnicah bolnike s covid-19 nameščali tudi v soboško bolnišnico. Za zdaj jih še ni.

Pacienti navodila o ravnanju ob pojavu virusa večinoma spoštujejo, le na kirurški oddelek še prihajajo posamezniki, ki ne ustrezajo stopnji nujnosti. Izbrane zdravnike so zato z dopisom znova seznanili o načinu delovanja med epidemijo.

Zaščitne opreme za delo v nespremenjenih razmerah imajo v bolnišnici do nadaljnjega dovolj, ob povečanem pritoku pacientov pa se bo njena poraba povečala, zato so možne donatorje v regiji zaprosili, da jim odstopijo morebitno ustrezno opremo, ki je trenutno ne uporabljajo.

Iz bolnišnice se zahvaljujejo vsem, ki so poleg podarjene opreme pokazali visoko mero solidarnosti in povezanosti z zdravstvenimi delavci. To jim, kot poudarjajo v vodstvu, v teh dneh daje še dodatno zavedanje o nujnosti njihovega poslanstva in povezanosti med ljudmi v regiji.