Ostalo

“Stavke sindikatov javnega sektorja niso upravičene”

“Masa za plače v javnem sektorju se je v zadnjih dveh letih povečala za več kot deset odstotkov (več kot 300 milijonov), povprečna plača pa se je dvignila za sedem odstotkov. Ob tem pa je dejstvo tudi to, da plače v javnem sektorju že četrto leto zapored rastejo hitreje kot v zasebnem sektorju,” so včeraj sporočili iz Vlade.
“Uresničitev vseh stavkovnih zahtev sindikatov, ki so v skupni oceni finančno ovrednotene na 990 milijonov evrov, absolutno presega javno-finančne zmožnosti države,” so včeraj vzporedno z največjo stavko javnega sektorja sporočili iz Vlade. Pri tem so dodali, da se Vlada v dobrobit vseh pogovarja s sindikati za pogajalsko mizo in takšnemu dialogu ostaja zavezana tudi v prihodnje.

Po oceni vodje stavkovnih odborov Jakoba Počivavška je včerajšnja stavka dela javnega sektorja skupaj s protestnim shodom pred vlado “zelo jasno sporočilo vladi, da se je treba začeti pogovarjati in iskati rešitve”. Stavke se je udeležilo okoli 30.000 javnih uslužbencev, na shod v Ljubljano pa jih je prišlo med štiri in pet tisoč, je dejal Počivavšek. “Mislim, da so s tem izrazili močno podporo temu, kar pričakujemo od vlade z našimi zahtevami,” je ocenil in poudaril, da je trenutno stanje nevzdržno.

Vlada se je, kot so včeraj sporočili, na stavkovne zahteve nemudoma odzvala z imenovanjem posebne vladne pogajalske skupine ter vsebinskimi vladnimi izhodišči. “Svojo zavezanost dialogu pa je izkazala tudi s tem, da se je, kljub nespornim težavam, ki jih takšen način prinaša, pripravljena s sindikati pogajati tako, kot oni želijo (skupaj ali ločeno), vse z namenom, da se do rešitev pride za pogajalsko mizo,” so zapisali.

Z vladnimi pogajalci, ki jih vodi minister za javno upravo Boris Koprivnikar, so se sindikati v minulih dneh po napovedi stavke sestali dvakrat, nazadnje v ponedeljek, a skupnega jezika niso našli. Kot je Počivavšek pojasnil včeraj, za zdaj še nimajo nobene informacije o nadaljevanju pogajanj. Po njegovih besedah so se namreč dogovorili, da se bodo ponovno sestali, ko bo vlada dobila mandata za nadaljnja pogajanja.

Vladna stran ocenjuje, da gre pri vseh napovedanih stavkah za interesne stavke, ne pa za stavke za izpolnitev pravic, ki so zaposlenim kršene, oz. zavez, ki jih delodajalec ne izpolnjuje. Iz tega izhaja, da zakonske osnove za plačilo stavke ni. “Vlada absolutno ostaja, kot doslej, zavezana dialogu, ki je bil in bo odgovoren in premišljen, v prvi vrsti pa osredotočena na kakovosten javni servis za državljane in v dobrobit države.”

Udeleženci včerajšnjega protestnega shoda so med zahtevami pričakovano izpostavili predvsem višje plače, želijo si tudi bolj pošten odnos do vseh zaposlenih, predvsem najnižje plačanih.