Sveže

Splošno bolnišnico Murska Sobota je obiskala državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Alenka Forte

Splošno bolnišnico Murska Sobota je danes popoldne obiskala državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Alenka Forte ter se seznanila z aktualnim stanjem in zdravstvenimi potrebami v bolnišnici ter s cepljenjem zaposlenih proti covidu-19.
Obisk Splošne bolnišnice Murska Sobota, ki je izredno obremenjena s covidnimi bolniki in je v zadnjih 14 dneh prav gotovo na prvem mestu po obremenitvi, je pomemben tudi zato, “da javnost tudi strokovno spomnimo, da je bilo ob nastopu epidemije covida, sploh v drugem valu, na državni ravni dogovorjeno, da so v času epidemije vse slovenske bolnišnice ena bolnišnica,” je ob koncu obiska povedala državna sekretarka.

“Ko smo opažali ta nesorazmerja po obremenitvi zaradi specifičnosti posamezne regije, nas je to spodbudilo, da spomnimo na to možnost, da bolnišnice delujejo kot ena, da torej paciente, za katere je mogoče potrebno najbolj intenzivno zdravljenje, premeščajo v tiste regije in bolnišnice, ki še imajo prostor,” je poudarila Fortejeva.

Opozorila je tudi, da nobena bolnišnica nima dovolj strokovnih skupin in da epidemijo zdravstveni delavci premagujejo samo zaradi velike požrtvovalnosti, s katero se je seznanila tudi v tukajšnji bolnišnici.

Seznanili so se tudi z vizijo razvoja in strategijo, zato mislim, da bodo, glede na to, da je državna politika orientirana na decentralizacijo, tudi v regijski bolnišnici in lahko rečem vzhodni slovenski regiji dodatne možnosti za razvoj dejavnosti, je povedala Fortejeva in dodala, da daje vse priznanje vodstvu in zaposlenim, da delujejo tako, kot delujejo.

Direktor bolnišnice Bojan Korošec pa je povedal, da so državni sekretarki razgrnili svoja videnja in opozorili na težave, še posebej, ker smo regija, ki je najbolj obremenjena s covidnimi bolniki. “Nakazali smo, kako je mogoče razrešiti nekatere stvari uspešno za bolnike in za nas same, namreč, pritisk, ki ga zdravstveni delavec danes čuti, je res velik,” je poudaril direktor bolnišnice

Po njegovih besedah so razmere v bolnišnici danes sicer nekoliko boljše kot pred dvema dnevoma, saj v njej ni več 150, ampak 123 bolnikov s covidom, kar kaže na trend upadanja. Zaposleni kažejo veliko utrujenost, obenem pa pripravljenost, da bodo zmogli to delo, upamo, da bomo verjetno čez 14 do mesec dni govorili o boljših številkah in stanju, je dejal Korošec.

Tudi on je omenil, da je ministrstvo pred tremi dnevi pisno potrdilo dogovor, da lahko bolnišnice glede na tako veliko število pacientov s covidom te pošljemo v druge bolnišnice, spomnil pa tudi, da nekateri bolniki ne želijo drugam, ampak se želijo zdraviti v matični ustanovi.

Fortejeva je med drugim še povedala, da nas zadnji nekoliko boljši rezultati testiranj ne smejo zavesti in da moramo dosledno še naprej upoštevati vse ukrepe, zaposlene v bolnišnici pa je pohvalila, kjer naj bi se po napovedi cepilo do 80 odstotkov. To je izredno spodbuden podatek, po katerem bi se morali zgledovati po vseh javnih zavodih v Sloveniji, je še dodala.