Ostalo

Smrad v Lendavi v minulih dneh bi naj prihajal iz območja čistilne naprave, a tam trdijo, da je vse v redu

Občani mesta Lendava in bližnje okolice smo v minulih dneh, tako v jutranjih kakor tudi v poznih večernih urah, lahko vohali smrad, ki je po besedah župana Janeza Magyarja prihajal iz območja Čistilne naprave Lendava. Ta se je minuli ponedeljek proti večeru s sodelavcem Robertom Törnarjem odpravil prav tja in ugotovil, da je prav tam izvor smradu. Iz podjetja Lek, ki je večinski lastnik Čistilne naprave Lendava, so danes nekaj minut po 12.00 uri popoldan poslali odgovor na naše novinarsko vprašanje, v katerem zatrjujejo, da je pri njih vse v redu.
Že več dni, tako prejšnji kakor tudi ta teden smo občani mesta Lendava in bližnje okolice imeli “priložnost” vohati smrad, zaradi katerega je v poznih večernih urah bilo potrebno zapirati tudi okna. Izvor sicer ni bil poznan, a je župan Občine Lendava že minuli ponedeljek zvečer preko telefona odgovoril na naše novinarsko vprašanje in sicer, da se ravno v času našega pogovora nahaja pred Čistilno napravo Lendava, kjer, kot nam je dejal, grozno zaudarja in da je sam prepričan, da je to izvor smradu. Na lokacijo sta se s Törnarjem odpravila po klicih občanov in kot je še dejal, sta tja poklicala tudi direktorja Borisa Nemeta, a naj bi se, ob njegovem prihodu, smrad po besedah Törnarja že precej umiril.

V torek popoldan smo poklicali direktorja čistilne naprave Lendava Borisa Nemeta, ki nam je dejal, da bi teoretično sicer do napake lahko prišlo pri pralniku plinov, a da bi se smrad lahko širil v samo mesto, ni bil prepričan. Nemet nas je sicer napotil na korporativno komuniciranje pri podjetju Lek d.d., ki je 75% lastnik čistilne naprave Lendava, preostalih 25% pa je v lasti Občine Lendava. Od tam so danes poslali precej skop odgovor, za katerega so potrebovali skoraj štiri dni: “V zvezi z vonjem ob ograji Čistilne naprave Lendava želimo pojasniti, da se vsi predpisani parametri gibljejo v predvidenem okviru. Delovanje naprave je neodvisno od časa in dneva, vonj, ki se zaznava na lokaciji in ob njeni ograji, je lasten rednemu obratovanju. Tudi rezultati neodvisnega nadzora pooblaščenega izvajalca obratovalnega monitoringa v letu 2023 so ustrezni in skladni s predpisanimi normativi.”

“Njihovega odgovora ne želim komentirati. Želim, da je v naši lokalni skupnosti vse okej, tudi iz okoljevarstvenega vidika. Če trdijo, da je vse v najlepšem redu, verjamem, a naši nosovi vonjave še vedno zaznavajo,” je bil v izjavi za naš spletni medij kratek župan Magyar. Župan je še dejal, da je opazil tudi neobičajen izpust v reko Ledavo, prijava o izpustu pa je med drugim bila na številko 112 podana tudi predvčerajšnjim: “Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje poroča, da je okrog pol sedme ure zvečer v Čentibi iz čistilne naprave tekla črna smrdljiva snov v potok Ledava. Aktivirani so bili gasilci IGE Lendava, ki so z vpojnimi črevesi omejili iztekanje. Obveščene so bile pristojne službe.” Glede izpusta je Nemet sicer že v torek dejal, da je slednji ustrezen za izpuščanje v reko.

Občina Lendava se bo sicer z zadevo še ukvarjala, menda tudi ob pomoči višjih inštanc.

Sredin izpust

Boris Nemet