Ostalo

Smo v Tednu otroka

Letošnja tema Tedna otroka, ki se je začel minuli ponedeljek je “Skupaj se imamo dobro.” V ospredje postavlja druženje z vrstniki in grajenje medsebojnih odnosov, kar je nujno potrebno za ustrezen socialni in psihološki razvoj otrok. A v preteklih dveh letih so bili zaradi epidemiološke situacije za to zelo prikrajšani. Posledično so se pri otrocih povečale duševne stiske. Podatki našega TOM telefona kažejo, da je prav prijateljstvo nekaj, po čemer mladi najbolj hrepenijo; da imajo družbo, v kateri se dobro počutijo, si zaupajo, se pogovarjajo ter nizajo skupne dogodivščine.
Tudi podatki TOM telefona, ki je program zveze, kažejo, da mladi najbolj hrepenijo po prijateljstvu. Želijo si, da imajo družbo, da lahko s sovrstniki počnejo kaj skupnega. V družbi se tudi dobro počutijo, si zaupajo, se pogovarjajo, česar pametne naprave ne morejo nadomestiti, je opomnila predsednica ZPMS Darja Groznik. Po njenih besedah želijo spodbuditi tudi odrasle, denimo starše, učitelje in vzgojitelje, da namenijo čas otrokom, igri, tistemu, kar imajo otroci radi in kar je dobro tudi za njihovo počutje, je povabila.

Da bi otroke kar čim bolj spodbudili k novim skupnim dogodivščinam, seveda “v živo” s prijatelji, so se pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije povezali s priljubljenim raperjem NIPKEjem. Tako je nastala poskočna glasbena poslanica “Skp se mava dobr.” NIPKE je tudi letošnji ambasador Tedna otroka.

Teden otroka je program Zveze prijateljev mladine Slovenije že od leta 1954. Vsako leto se izbere tema, na katero se pripravi poslanica. Poslanice so vselej skupek stališč organizacije ZPMS do obravnavane tematike ter priporočil za boljše in učinkovitejše aktivnosti, povezane z otroki in mladostniki. Programi društev in zvez so bili zmeraj izjemno bogati in so namenjeni prvenstveno otrokom, polni prireditev, ustvarjalnih delavnic, predstav, sproščenih druženj otrok in odraslih, z veliko zabave, z možnostjo ustvarjalnega izražanja s petjem, plesom, slikanjem, s športnimi igrami ali glasbenimi koncerti.