Ostalo

SLS protestira zoper prepoved vožnje tovornih vozil na nekaterih hrvaških cestah

Kot smo že poročali, je prejšnji četrtek na sosednjem hrvaškem v veljavo stopil pravilnik o prepovedi prometa tovornih vozil nad 7,5 ton, česar pa so se najbolj razveselili v Murskem Središću, Čakovcu ter v vaseh med omenjenima mestoma. Pot se je voznikom tovornih vozil podaljšala za okrog 40 kilometrov, zvišali pa so se tudi stroški zaradi cestnin na sosednjem Madžarskem. Slovenska ljudska stranka (SLS) protestira: “Slovenska vlada naj zaščiti slovenske avtoprevoznike zaradi diskriminatornega ukrepa Hrvaške.”
S prejšnjim četrtkom je na sosednjem Hrvaškem namreč v veljavo stopil Pravilnik o omejitvi prometa tovornih vozil nad 7,5 ton, ki omejuje tovorni promet na določenih javnih cestah v Republiki Hrvaški. No, ena izmed takšnih cest je tudi državna cesta, ki vodi od Čakovca čez naselja do Murskega Središća ter naprej do mejnega prehoda v Petišovcih.

Pravilnik torej prepoveduje promet v obeh smereh, tako izstop iz Republike Hrvaške, kakor tudi vstop v Republiko Hrvaško, kar pomeni tudi omejitev tovornega prometa pri nas za tovorna vozila nad 7,5 ton za smer Republika Hrvaška in sicer na avtocesti: Odcep za Dolgo vas, izvoz Lendava in na državni cesti odcep Petišovci proti mejnemu prehodu. Vozniki bodo odslej morali izbrati pot po pomurski avtocesti do Pinc – Letenya (HU) – Goričana (HR) do Čakovca ali pa pot čez Središče ob Dravi ter Ormož. Zaradi omenjene omejitve tovornega prometa se bo pot voznikom tovornih vozil podaljšala za okrog 40 kilometrov, večji pa bodo seveda tudi stroški.

SLS: “Slovenska vlada naj zaščiti slovenske avtoprevoznike zaradi diskriminatornega ukrepa Hrvaške”

“V teh dneh so se bistveno poslabšali pogoji dela slovenskih avtoprevoznikov v severovzhodni Sloveniji, saj je tudi za avtoprevoznike s slovenskimi registrskimi tablicami uveljavljena popolna prepoved vožnje kamionov nad 7,5 ton nosilnosti. To pomeni, da bodo slovenski avtoprevozniki v bistveno slabšem položaju od hrvaških, saj bodo morali uporabljati daljše in dražje poti preko Madžarske. Zato SLS poziva slovensko vlado, da nemudoma posreduje pri hrvaških oblasteh, da odpravi ta diskriminatoren in za slovenske avtoprevoznike škodljiv ukrep hrvaških organov,” so s kratkim sporočilom včeraj na problematiko opomnili tudi medije.