Ostalo

Skupina Kofola v prvem četrtletju povečala prihodke

Prodaja skupine Kofola je v prvem četrtletju zrasla za 10,9 % – brez poljskega segmenta; vključno s Poljsko pa je prodaja skupine zrasla za 6,7 %. Finančni kazalnik EBITDA se je povečal za 23,2 %.
“Rezultati prvega četrtletja so potrdili trend rasti iz zadnjega četrtletja leta 2017 in jih sprejemamo zelo pozitivno. Menim, da dajejo razlog za optimističen pogled, tudi ob upoštevanju trenutnega toplega vremena,” pravi Daniel Buryš, finančni direktor skupine Kofola in nadaljuje: “Kot že tradicionalno, smo rasli na Češko-Slovaškem in v Adriatic regiji.”

Na češkem trgu je Kofola povečala prodajo za 14 %. To povečanje je predvsem posledica večje prodaje pijač Kofola, Rajec in Vinea. Na slovaškem trgu je prodaja Kofole v primerjavi z lanskim letom porasla za 3,4 %. Poleg že omenjenih blagovnih znamk so potrošniki kupovali tudi več pijač blagovne znamke Rauch.

Pozitivne trende Kofola beleži tudi na najbolj perspektivnem trgu skupine – v Adriatic regiji, kjer se je prodaja povečala za 17,2 %. To je predvsem zaradi aktivnosti na Hrvaškem, kjer je skupina ustvarila več deset odstotno rast prihodkov. Na Poljskem je Kofola z začetkom leta 2018 začela distribuirati blagovno znamko ledenega čaja Nestea.

Skupina je bila uspešna tudi na področju zdravju prijaznih izdelkov. Prodaja vodilne blagovne znamke UGO se je povečala za 32,4 %, predvsem zaradi 82 solatnih in fresh barov. Še en pomemben korak v tem segmentu je skupina naredila v prvem četrtletju leta 2018 z nakupom 100-odstotnega deleža tradicionalne češke družbe LEROS. Kofola je prevzela vse proizvodne zmogljivosti ter ohranila kadre tega proizvajalca visoko kakovostnih izdelkov iz zdravilnih rastlin in kakovostnih naravnih čajev. Tako bo skupina, skupaj z družbo Premium Rosa, ki jo je prevzela leta 2017, ustvarila nov segment, osnovan na zeliščih in avtentičnih, zdravih surovinah.

Na skupščini, ki bo potekala v tem tednu, bodo potrjeni računovodski izkazi skupine za leto 2017. Večinski lastnik družbe Kofola ČeskoSlovensko, družba AETOS a.s., v lasti družine Samaras, predlaga povečanje dividende na 16,20 CZK. Prvotni predlog upravnega odbora je znašal 13,50 CZK za delnico.