Ostalo

Se sprašujete, kaj bi pripravili za božično večerjo?

Z vseh strani se že nekaj tednov slišijo božične pesmi, trgovine, izložbe in ulice pa so praznično okrašene. Pri mnogih je poleg kupovanja daril večna dilema tudi, kaj pripraviti za božično večerjo. Dejstvo je, da se je ob takšnih praznikih jedlo tako nekoč kakor tudi danes, tako na vaseh kot tudi v mestih, le da se je hrana nekoliko razlikovala. Ponujamo vam tudi nekaj predlogov, kako lahko v sodobnih jedeh začutite nekaj preteklosti.
Potrošniški trendi, ki smo jim priča že dobra dva-tri desetletja, so k nam prišli iz tujine. Ti bistvo božičnih praznikov prestavijo v drugi plan, saj je okrasje in bleščeč videz pomembnejši od vsebine. V nekdanjem sistemu se božični prazniki seveda niso obeleževali tako kot se po osamosvojitvi, a so kljub temu božične običaje mnogi spoštovali. Starejši bodo se nostalgično spomnili predvsem zelo malo okrasja in skorajda nič pompoznih reklam nakupovanj. No, prav to nam je lahko navdih, da božično večerjo pripravimo sami, kar je dejansko najpomembneje. Morda se boste v kuhinji znašli tudi tisti, ki se sicer okrog loncev in štedilnika ne sukate pogosto, ali pa se sploh ne. večerja bo vsekakor najboljša, če jo pripravlja celotna družina, kar je predvsem čar teh dni.

Pa da ne bomo pretiravali, v sodobnosti ni vse le slabo. In če nadaljujemo pri hrani, se je mnogo spremenilo tudi pri slednji. Včasih so na mizo položili kar je pri hiši pač bilo, največkrat so to bile koline, ki so se izvajale v teh hladnih dneh, hrana je bila torej vezana na sezono. Tako ribe in perutnina pri nas niso tradicionalne božične jedi. V mnogih domovih se tradicija še upošteva, pri drugih spet ne, v praznično prehranjevanje pa so posegle tudi prehranjevalne navade (vegetarijanstvo, veganstvo), manj je mastne hrane, kar je bilo nekoč nekaj normalnega. A vendar če dejstva potegnemo pod črto, ne bo nič narobe, če bo na naših mizah za božič tudi kaj ocvrtega, saj je pomembno, da se na tak praznik počutimo dobro, kar pa je cilj vsega.

Če tudi bo na božični mizi zgolj narezek, ne bo nič narobe -bo vsaj gospodinja oz. gostiteljica k mizi sedla spočita. Sodobni trendi takšno večerjo dopuščajo. Tradicija sicer venomer veleva nekaj toplega:

– za predjed si lahko privoščimo ribjo pašteto ali marinirano ribo, zraven pa lahko postrežemo kuhano zelenjavo
– za glavno jed bo odlična izbira pljučna pečenka z brusnično ali lovsko omako. Za prilogo si lahko privoščimo brstični ohrovt s slanino in sirove štruklje
– za glavno jed lahko pripravimo tudi puranja prsa polnjena s suhim sadjem, in lešnikovo omako. Za prilogo imamo lahko ocvrt krompir
– za sladico vsekakor ne sme manjkati prava domača potica ali pa božično deblo, dobro pa bo dela tudi kakšna strjenka s cimetom in pomarančno omako. Odličen bi bil tudi sadni štrudelj.

Čeprav juha k božični večerji načeloma ne sodi, pa so jo na podeželju nekoč pripravljali. Razlog je bil predvsem ta, da so se za mizo lažje učakali hrane. Reklo se ji je “podmetana” juha.