Ostalo

Se prodaja Term Lendava nadaljuje?

Kot kaže, se prodaja Term Lendava nadaljuje. Sava Turizem je za potrebe prodaje 25. septembra ustanovila novo podjetje, na katerega bo prenesla premoženje. Ob tem je zanimivo, da se gospodarski minister ob tem še ni odzval.
Finančni holding Sava, nekdaj izvir bogatenja na Gorenjskem, del tako imenovane gorenjske politično interesne naveze, ki je potem neslavno končal v prisilni poravnavi, se je že pred meseci dogovoril za prodajo Term Lendava Madžarom, natančneje, madžarskemu skladu Comitatus, v stoodstotni lasti madžarske države. Kot je že znano, je gospodarski minister Zdravko Počivalšek v prejšnji vladi nasprotoval prodaji lendavskih term, toda kot kaže postopki tečejo naprej, sam pa se še ni odzval.

Da postopki tečejo naprej kaže dejstvo, katerega je moč preveriti preko Agencije Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (AJPES). Sava Turizem d.d. je namreč s koncem septembra ustanovila hčerinsko družbo Terme Lendava d.o.o. na naslovu Tomšičeva ulica 2A, 9220 Lendava. Podjetje je v register bilo vpisano 25. septembra, torej pred desetimi dnevi. Ta korak je potreben zaradi sklenitve posla, saj bo Sava Turizem na to družbo prenesla premoženja, ki ga bo nato prodala madžarskemu kupcu za približno devet milijonov evrov.

Takratni in trenutni gospodarski minister Zdravko Počivalšek sicer prodaji nasprotuje, saj ta “ni v skladu s strategijo trajnostne rasti slovenskega turizma, ker gre za vprašljivo kapitalsko naložbo in ker gre za prodajo na obmejnem območju.” Sava Turizem bo večino od devet milijonov evrov kupnine porabila za delno povračilo dolgov, tako da gre za logično poslovno potezo. Posel bo sicer predvidoma končan šele v začetku prihodnjega leta. Spomnimo: Kupec bi za ta denar dobil hotel Lipa, apartmajsko naselje, kamp, hotelske bazene in zemljišče.