Sveže

S. Novice: “Županova žlahta molze Lendavo” Nova24 TV: “Preko občine zaposlil celo družino”

Včeraj sta medija -najbolj brani dnevnik v Sloveniji, Slovenske Novice v svoji tiskani izdaji in Nova24 TV v svoji spletni izdaji, ponudila obsežno branje o lendavskemu županu Balažku. Slednji je, kot trdita oba, preko občine zaposlil večino bližnjega sorodstva.
“Balažek je že na začetku kariere privzdignil marsikatero obrv, saj so mediji pred dobrimi 10 leti o Lendavi pisali kot o »mestu družinskih poslov«: s takratnim podžupanom Štefanom Sobočanom sta namreč pristala v mreži podjetij in njunih družinskih članov, ki so poslovali tudi z občinskim denarjem. Županova žena Mirjana Balažek je prek podjetja Vedi opravljala računovodske storitve za štiri podjetja, ki jih je občina bodisi ustanovila bodisi so bila v njeni (delni) lasti. A zgodilo se ni nič.” Tako so zgodbo pričeli v Slovenskih Novicah.

Nova24 TV pa je članek z naslovom Hči, sin, zet in žena na občinskem denarju začela nekako tako: “Župan Balažek naj bi v občinske zavode in podjetja nastavil svoje najbližje sorodnike. Hčer je imenoval kar za direktorico občinskih vrtcev Lendava, sinu pa je uredil službo v podjetju Čistilna naprava Lendava d.o.o., katerega ustanovitelj je prav Občina Lendava. Krona njegova nepotizma pa je nastavitev njegovega zeta za direktorja zloglasnega lendavskega stolpa, s katerega se po županovih besedah “vidi razgled do Madžarske, Avstrije in Hrvaške”. Dobro gre tudi podjetju županove žene Mirjane Balažek, ki opravlja računovodske storitve. Njeno podjetje 5 Plus opravlja računovodske storitve za več občinskih javnih zavodov, njihove storitve pa plačujejo tudi na razglednem lendavskem stolpu.”

Lendavainfo.com ni edino sredstvo javnega obveščanja, ki v Lendavi, na občini, ne dobi odgovorov …

V Slovenskih Novicah nadaljujejo… “Podatke o družinskih razmerjih, ki sledijo, smo želeli preveriti pri županu Balažeku, a ta ni odgovoril na naša vprašanja niti zanikal trditev ali popravil navedb.” Nov 24 TV: Poskrbel za svojo prihodnost pa je naslov novega odstavka: “Balažek je kot skrben oče res dobro poskrbel za svojo družino, čeprav gre za zlorabo pooblastil županske funkcije. V javnosti se menda že dolgo časa hvali, da je poskrbel tudi zase. Ker ve, da mu občani Lendave na naslednjih lokalnih volitvah ne bodo ponovno zaupali svojega glasu, si je zagotovil ugledno diplomatsko funkcijo – menda se mu za naslednje leto obeta pomembno mesto veleposlanika Republike Slovenije na Madžarskem.”

Slovenske Novice prav tako omenjajo podjetje na naslovu župana, v Kolodvorski ulici: “Medtem ko stare spletne strani Vedi še vedno najdejo na naslovu Kolodvorska 22B (kjer ima župan svoj stalni naslov, ko se podaja v volitve), pa novejši viri kažejo, da je zdaj na Kolodvorski 22B doma 5 plus računovodske in poslovne storitve Mirjana Balažek, s. p. Ta ima ob glavni, računovodski dejavnosti s. p. registriran še za marsikaj, kar bi nemara lahko prišlo prav tudi širši okolici, če ne kar občini: ravnanje z odplakami, saniranje okolja, selitvena dejavnost, cestni potniški promet, podjetniško in poslovno svetovanje, vzdrževanje objektov in hišniška dejavnost, pa prevajanje ter obratovanje športnih in kulturnih objektov.”

Petnajst prijav, kršitve nobene!

“Komisija za preprečevanje korupcije je v letih 2005–2015 prejela in obravnavala več kot 15 prijav v zvezi z domnevno spornim ravnanjem župana Občine Lendava, vendar v nobenem primeru ni ugotovila kršitev določb zakona o Integriteti in preprečevanju korupcije,« poroča Nina Marolt iz službe za odnose z javnostmi pri KPK. Prijave so se večinoma nanašale na sum klientelizma, točneje zaposlovanja družinskih članov in prijateljev, pa domnevne zlorabe položaja pri prodaji zemljišč v industrijski coni v letih 2004–2005, na kršitve zakona o javnem naročanju pri obnovi oziroma izgradnji Športnega parka – stadiona v letih 2005–2006, na domnevno uničenje kulturne dediščine nacionalnega pomena ter prejemanje podkupnine. A kršitev protikorupcijska komisija ni ugotovila. »Trenutno komisija ne obravnava nobene nove prijave zoper župana,« povzemajo na KPK,” zaključujejo Slovenske Novice in omenjajo županovo imenovanje za veleposlanika na Madžarskem,