Sveže

Restavracija z vinsko kletjo ob stolpu Vinarium

Občina Lendava je minuli torek objavila poziv promotorjem k oddaji vloge o zainteresiranosti za izvedbo projekta javno-zasebnega partnerstva “Restavracija z vinsko kletjo ob stolpu Vinarium.” Občina želi s tem uresničiti svoje načrte, projektna dokumentacija pa je nastala že v februarju 2017.
Septembra 2015 smo v Lendavi, na vinskih gričih, odprli novo turistično atrakcijo – stolp Vinarium, ki sta se ga hitro prijela vzdevka panonski svetilnik in pomurski Eifflov stolp. 53,5 metra visoka zgradba, ki so jo postavili na grič sredi vinorodnih Lendavskih goric, z vrha ponuja 360-stopinjski razgled, ki sega v štiri države – Slovenijo in sosednje Madžarsko, Avstrijo in Hrvaško. Občina je že takrat napovedala, da to še ni vse, saj razglednemu stolpu sledi še gradnja restavracije. Čeprav so prvi načrti bili narejeni že v februarju 2017, so bili objavljeni šele minuli torek z javnim pozivom promotorjem k oddaji vloge o zainteresiranosti za izvedbo projekta javno-zasebnega partnerstva “Restavracija z vinsko kletjo ob stolpu Vinarium.”

In kako bi restavracija izgledala?

Predmet projekta je novogradnja gostinskega objekta – restavracija z vinsko kletjo, ki sledi
podobi razglednega stolpa Vinarium. Restavracijski objekt je po projektu krožne oblike z navzven nagnjenimi obodnimi stenami. Te so na južni in zahodni strani objekta pretežno zastekljene, kar omogoča orientacijo objekta z vedutami na bližnjo valovito gričevnato pokrajino.

Podkleteno zgradbo krožne oblike objemajo kovinski stebri. Ravne palice so postavljene v krog, zavrtene in zrcaljene v mrežo. Krožni restavracijski stavbi je na severni strani prizidan kuhinjski in servisni del objekta, katerega vertikalne stene so obzidane z vidno opeko. Oba dela stavbe se zaključujeta z ozelenjeno streho.

Klet

Vinska klet s kapaciteto za cca. 80 oseb z vinoteko, zunanjo teraso na zahodni in južni strani, s pomožnimi, shrambnimi, skladiščnimi in garderobnimi prostori, skupnimi sanitarijami z restavracijo in s tehničnimi prostori (ogrevanje, prezračevanje, klimatizacija). Klet je s pritličjem povezana z dvoetažno avlo, dvigalom, stopniščem in tovornim dvigalom. Pred kletjo je zunanja gostinska terasa s kapaciteto za cca. 80 ljudi.

Pritličje

Restavracija s kapaciteto za cca. 120 gostov, ki se ob vhodu navezuje na zunanjo teraso s kapaciteto cca. 70 gostov na južni strani objekta, na eno stran se navezuje kuhinja s pomožnimi prostori in na drugo stran povezava s kletjo z dvoetažno avlo, dvigalom, stopniščem in tovornim dvigalom.