Iz občinskega sveta Občine LendavaOstalo

Razkrivamo: Bodo to cene za Zipline Vinarium?

S projektom ZipLine Vinarium Občina Lendava v letu 2022 dopolnjuje ponudbo na območju Lendavskih goric s ciljem povečanja števila obiskovalcev na destinaciji Stolp Vinarium in privabljanja novih obiskovalcev na to območje. Občina z novo t.i. adrenalinsko športno vsebino širi svojo ponudbo ter sledi že sprejetemu programu za razvoj turizma. Skupni strošek investicije znaša 255.220,29 evrov, predvideva se pet zaposlitev.
Občina Lendava je investirala v Zipline Vinarium (rekreacijski objekt za spuščanje po jeklenici ‐ spustnici), ki bo stal ob dobro poznanem stolpu Vinarium. Upravljavec bo Turistična zveza Lendava, katera prav tako upravlja s stolpom Vinarium. Gre za dodatno ponudbo, ki bo na razpolago obiskovalcem. S tem želi Občina in upravljavec razširiti ponudbo in privabiti nove obiskovalce na podlagi dodatne ponudbe.

Zipline je adrenalinsko spuščanje po jekleni vrvi med dvema točkama, ki sta oddaljeni druga od druge. Jeklenica je umeščena v čudovito okolje Lendavskih goric, ki predstavljajo tradicijo vinske kulture in kulinarike, barve vinogradov, pristna doživetja v naravi in edinstveno priložnost za izjemne poglede. lz Ziplinea si bodo lahko obiskovalci ogledali lepote najvzhodnejšega slovenskega gričevja na robu prekmurske ravnice, ki se dviga nad mestom Lendava, hkrati pa bo jeklenica v skupni dolžini 528,28 metrov predstavljala izjemno adrenalinsko izkušnjo.

Aktivnosti za izvedbo projekta vzpostavitve objekta Zipline Viarium so se začele lansko leto. V mesecu aprilu 2022 je predvidena pridobitev uporabnega dovoljenja, Zipline pa bi tako lahko začel na polno obratovati v mesecu maju 2022. Temeljni razlog za investicijsko namero je razširitev ponudbe v sklopu stolpa Vinarium oz. priložnost za dodatne obiskovalce. To seveda pomeni, da bodo različne tudi cene spusta. V kolikor boste plačali vstopnico za razgledni stolp Vinarium, bo cena spusta na le streljaj oddaljenem Zipneu višja, kot če bi obiskali zgolj Zipline.

“Predvidevamo, da bi Zipline lahko deloval od meseca marca do meseca novembra. Obstaja tudi možnost delovanja v ostalih treh mesecih (december, januar in februar). S tem, da so spusti v tem obdobju v veliki meri odvisni od vremenskih razmer. Predvidevali smo, da bi lahko 13 % obiskovalcev stolpa Vinarium izbralo še zraven obiska stolpa spust po Ziplineu. Pridobitev števila obiskovalcev ostalih Zipline objektov v Sloveniji je izredno težka. Noben od obstoječih ponudnikov ni pripravljen podati števila obiskovalcev na svojem Zipline objektu, saj gre za poslovne skrivnosti.

Edini podatek, ki smo ga uspeli pridobiti je ta, da je Zipline, ki je bil postavljen v Črni na Koroškem v svojih prvih dveh mesecih uspel privabiti 1000 oseb/spustov na mesec. Na podlagi podatkov o številu obiskovalcev stolpa Vinarium (predvideni stopnji uporabe Zipline) smo dodali obiskovalce, ki bi na lokacijo prišli samo zaradi Zipline. Skupno je tako število spustov na letni ravni 14.277. Glede na finančno projekcijo za obdobje desetih let, bi stroški obratovanja omenjene atrakcije do leta 2032 znašali 2.764.050 evrov, prihodki pa 3.074.496 evrov,” so zapisali v finančni analizi projekta Zipline Vinarium, ki jo je izdelalo podjetje Riso d.o.o.

Predlagani cenik, ki ga bo seveda primoran potrditi občinski svet: