Sveže

Pšenica: Predstavniki pridelovalcev in predelovalcev dogovora včeraj niso dosegli

Žetev ječmena je že skorajda pri koncu, zelo odvija se žetev pšenice. Letošnji pridelek pšenice bo za 30-odstotkov manjši. V minulih petih mesecih smo na območju Pomurja zabeležili le 91 litrov dežja na kvadratni meter, kar je zgolj ena tretjina potrebnih padavin, da bi pšenica normalno in kakovostno dozorela. Včeraj je v Murski Soboti potekalo pogajanje o prodajni ceni pšenice. Kmetje so želeli enake cene kot lani, a dogovora niso dosegli.
Predstavniki pridelovalcev in predelovalcev pšenice danes v Murski Soboti niso dosegli dogovora o intervalu odkupnih cen. Kmetje želijo enake cene kot lani, predelovalci pa glede na razmere na to niso mogli pristati, zato se bodo znova srečali v petek ali ponedeljek. Predsednik komisije za odkup in prodajo žit, ki jo sestavljajo člani kmetijsko-gozdarske zbornice, zadružne zveze in sindikata kmetov, Franc Küčan, je po pogajanjih dejal, da se njihova stran z lanskimi parametri za določanje kakovosti in lanskimi cenami strinja, a se kupci do tega niso opredelili.

Kmetijski inštitut je namreč že izračunal, da so letošnji stroški za pridelavo pšenice letos 148 evrov na tono. Lani so za tono kakovostne pšenice kmetje prejeli od 180-185 evrov. Direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Tatjana Zagorc pa je v imenu kupcev pojasnila, da je današnji pogovor potekal v drugačnih okoliščinah kot običajno, saj je nova koronavirusna bolezen spremenila položaj na trgu tudi na strani surovin. Slovenija pridela le toliko pšenice, kot je lahko mlini ob strpnem pogovoru tudi odkupijo, in nič več, je dejala Direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Tatjana Zagorc, po poročanjui STA.

Lani so kmetje pridelali 50.000 ton pšenice, v Sloveniji pa je letno porabimo okrog 150.000 ton. 80.000 je okvirno pridelamo vsako leto, od te je 50.000 ton krušne, dobre letine pa so že doprinesle tudi po 110.000 ton. “Kar tako določiti visoke cene pšenici ni mogoče. Glede na razmere mislim, da je še prezgodaj, informacije tudi kažejo, da okoliške države nastavljajo nižje cene, zato ni odveč previdnost,” je za STA še dejala Zagorčeva.