Ostalo

Prva sobota v mesecu: Sirene bodo danes vnovič naznanile zgolj testiranje sistema

Naj vas danes opoldne sirene, ki opozarjajo na splošno nevarnost in se bodo oglasile po vsej Sloveniji, ne prestrašijo. “Prebivalke in prebivalce Slovenije obveščamo, da bo to soboto, 2. septembra 2023, ob 12. uri testiranje splošnega alarmnega znaka z enoličnim zvokom sirene,” so sporočili iz Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje.
Po državi bo danes ob 12. uri znova potekalo testiranje splošnega alarmnega znaka z enoličnim zvokom sirene, so sporočili z ministrstva za obrambo. V začetku avgusta je sicer poveljnik Civilne zaščite RS izdal odredbo, s katero je bilo testiranje siren preklicano, da bi se izognili morebitni zmedi med prebivalci. “Vsako prvo soboto v mesecu ob 12. uri s proženjem sirene testiramo pravilno delovanje našega sistema za alarmiranje, da smo v primeru morebitne nevarnosti pripravljeni ter sposobni hitrega in usklajenega odziva. Gre za enoličen zvok sirene, ki traja 30 sekund.”

Zavedati se je potrebno pomembnosti nemotenega delovanja sistema za alarmiranje ter potrebe po rednem preverjanju njegove učinkovitosti. “Zato bomo nadaljevali s standardnim operativnim postopkom testiranja siren, da bo sistem deloval nemoteno in učinkovito,” so še sporočili.

Enoličen zvok sirene, ki traja 30 sekund.