Ostalo

Prostovoljno gasilsko društvo iz Kapce bo dobilo novo vozilo

Prostovoljno gasilsko društvo Kapca, ki je v letu 2019 obeležilo 90. obletnico obstoja, bo v letošnjem letu dobilo novo in nujno potrebno gasilsko vozilo. Javni razpis za nabavo vozila je že objavljen, društvo pa ga nabavlja ob finančni pomoči Občine Lendava, saj društvo samo takšnega nakupa ne bi zmoglo.
Občina Lendava je objavila javno naročilo za nabavo gasilskega vozila GV-V1 za potrebe prostovoljnega gasilskega društva Kapca, ki je v letu 2019 obeležilo 90 let obstoja. Gasilci na Kapci sicer operirajo z izjemno starimi vozili, eno izmed slednjih, vozilo znamke TAM so pred tremi leti celo predali gasilskemu muzeju Slovenije v Metliki, saj je bil tako star, da ga več ni bilo mogoče registrirati, gasilska cisterna, ki je še v garaži društva, pa je stara nekaj čez 40 let in je prav tako muzejski primerek in je edino vozilo, ki ima vgrajen agregat za proizvodnjo električne energije. “Prav to je razlog, da Gasilska zveza Lendava zaenkrat še vidi razlog zakaj ga obdržati,” je dejal Ivan Kasnik.

Predmet objavljenega javnega naročila je torej nabava gasilskega vozila GV-V1 in sicer nabava podvozja ter izdelava nadgradnje za omenjeno gasilsko vozilo z vgrajeno visokotlačno črpalko. Nadgradnja mora imeti rezervoar vode, napravo za en hitri napad, prostore za gasilsko tehnično opremo in motorno brizgalno s pnevmatskimi sanmi. S strani ponudnika mora biti dobavljena tudi gasilsko-reševalna oprema, ki je posebej našteta v seznamu, za ostalo opremo po tipizaciji Gasilske zveze Slovenije pa morajo biti ustrezno urejena tudi pritrdišča. Cena takšnega vozila se giblje med 120.000 in 180.000 evri.

Gasilsko društvo Kapca je sicer bilo ustanovljeno leta 1929.