Ostalo

Projekti čezmejnega sodelovanja v slovensko-madžarski obmejni regiji

TIC Moravske Toplice je v sodelovanju s partnerji v čezmejnem projektu TELE-KA-LAND za povečanje prepoznavnosti čezmejne turistične regije lansko leto vzpostavil štiri pravljične parke. Čezmejni projekt GardEN pa vzpostavlja sodelovanje med destinacijami Moravske Toplice in mestom Lenti na Madžarskem.
TIC Moravske Toplice s partnerji sodeluje v čezmejnem projektu TELE-KA-LAND za povečanje prepoznavnosti čezmejne turistične regije. V okviru projekta so ob slovensko-madžarski obmejni regiji vzpostavljeni štirje pravljični parki, ki se nahajajo v Moravskih Toplicah v gozdičku Čreta, v občini Dobrovnik ob Bukovniškem jezeru, v naselju Nagyrécse na Madžarskem v parku dvorca Inkey ter v naselju Magyarszerdahely na Madžarskem za vaško-kulturnim domom. Vodilni partner projekta je Samouprava naselja Nagyrécse, ki je skupaj z dvema madžarskima partnerjema – Lokalno samoupravo naselja Magyarszerdahely, Univerzo Pannon Nagykanizsa in z dvema slovenskima partnerjema – ZOT Dobrovnik in TIC Moravske Toplice razvijala in izvajala projekt. Projekt TELE-KA-LAND podpira Program sodelovanja Slovenija-Madžarska Interreg V-A 2014-2020. S skupno razvitimi čezmejnimi turističnimi produkti in storitvami se, ko bodo razmere to zopet dopuščale, družinam z mlajšimi otroki ponujajo pravljične doživetja in brezmejne pustolovščine v okviru mreže pravljičnih parkov TELE-KA-LAND. Pri raziskovanju okolice in obmejnih pustolovščinah so obiskovalcem na voljo različne brošure (v info točkah), spletna stran www.telekaland-mesepark.eu in www.moravske-toplice.com/Telekaland in mobilna aplikacija TELEKALAND, ki si jo lahko naložijo iz trgovine Google Play.

Pravljični parki

V kraju Nagyrécse obiščite tudi dvorec Inkey in se sprehodite, okolica je primerna za nordijsko hojo. V Magyarszerdahelyu se povzpnite na razgledni stolp Szent Orbán, nato pa si privoščite piknik na tamkajšnjem počivališču. V občini Dobrovnik se napolnite z energijo na energijskih točkah okrog Bukovniškega jezera, oglejte si kapelico svetega Vida in se osvežite z vodo iz istoimenskega izvira, sprostite adrenalin v Pustolovskem parku, nato pa obiščite in občudujte še orhideje v Tropskem vrtu.

Moravskih Toplicah se lahko sprostite in preskusite učinke termomineralne vode v 30 bazenih in na vznemirljivih toboganih, se posladkate v bližnjih čokoladnicah, si sposodite kolo in se podate na raziskovanje okolice, vendar ne pozabite tudi na naravno in kulturno dediščino tega območja.

GardEN

V projektu GardEN, ki se prav tako izvaja v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Madžarska 2014-2020 in se je zaključil konec minulega leta, se je vzpostavilo prvo tovrstno sodelovanje med destinacijami Moravske Toplice in mestom Lenti na Madžarskem. V preteklem triletnem obdobju je bila vzpostavljena mreža turistične ponudbe na tem čezmejnem območju. Vzpostavljena je bila Energetska pot GardEN, pot štirih elementov, ki vodi do energijskih, blagodejnih in zdravilnih točk od mesta Lenti do Moravskih Toplic. Za krepitev privlačnosti podeželskega okolja so bili razviti produkti, osnovani na majhnih čudežih čezmejnega okolja s poudarkov na bezgu, ajdi, velikim zvončkom, vilinskih vrtovih ter orhideji. Na mednarodnem javnem natečaju so so bili oblikovani spominki, vezani na navedene produkte.