Sveže

Projekt WE4EU2022: V sklopu projekta na obisku tudi delegacija iz Lendave

Občina Lendava sodeluje v projektu WE4EU2022 ali Europe for Citizens. Projekt je namenjen povezovanju in skupnemu nastopu s konkretnimi idejami pri črpanju evropskih sredstev in zagotavljanju razvoja na omenjenih področjih. V sklopu projekta, ki traja leto in pol, se bodo sodelujoče partnerske države srečale na skupno 10. različnih dogodkih. Uvodno srečanje se je odvilo 25. maja letos, tokrat pa se je srečanje odvilo v mestu Lučenec na Slovaškem.
Uvodno srečanje projekta se je odvilo 25. maja letos in sicer v Gyöngyösu na Madžarskem. V Gyöngyösu, ki je pobrateno mesto z občino Lendava, je bila podpisana tudi konzorcijska pogodba. V projektu sodeluje 6 evropskih držav, ki se povezujejo na področju zelenega sistema mest, turizma, kulture, geotermije in digitalizacije mest. Ob Lendavi in nosilcu projekta mestu Gyöngyös v evropskem projektu sodelujejo še slovaško mesto Lučenec, češko mesto Melnik, romunsko mesto Târgu Secuiesc in poljski Lodygowice.

Tokrat se je srečanje odvilo v slovaškem mestu Lučenec

“Projekt, ki nas je združil, prinaša tudi druge možnosti ne le za tekoče, temveč tudi za prihodnje sodelovanje. Tokratni delovni sestanek, na katerem smo predstavili mesto Lučenec, njegove razvojne in turistične znamenitosti, je torej srečanje, na katerem smo pripravili našo skupno usmeritev. Projektni načrt, ki bo rezultat delavnic v našem mestu, nam bo omogočil iskanje skupnih točk za sklepanje nadaljnjih partnerstev v izzivih EU. Dejstvo, da lahko tudi v teh težkih časih prepoznavamo kulturo in običaje drug neposredno v določenem mestu s posameznimi partnerji, je močan temelj in potencial, ki ga moramo izkoristiti za nadaljnjo rast naših mest,” je dejala županja Aleksandra Pivkova.

Poleg priprave projektnih nalog in specifičnega projektnega načrta so tuji udeleženci imeli priložnost doživeti tradicionalni Novohradski mednarodni folklorni festival, ki je eden največjih in najbolj znanih dogodkov v tamkajšnji regiji. Njegova zgodovina ega v leto 1995, letos pa se festival odvija na Slovaškem in Madžarskem. Ogledali so si tudi povsem prenovljeno tamkajšnjo mestno hišo, prenova katere je trajala pol leta ter si ogledali razne druge znamenitosti kraja. “Organizatorji skupnega projekta WE4EU 2022 iz občine Lučenec si želimo, da so vse aktivnosti, ki smo jih pripravili za udeležence pustile pozitivne vtise. Čez leto dni želimo z enakim veseljem sprejeti tuje goste, ne le kot partnerje, temveč tudi kot prijatelje,” so še zapisali.

Projekt je namenjen povezovanju in skupnemu nastopu s konkretnimi idejami pri črpanju evropskih sredstev in zagotavljanju razvoja na omenjenih področjih.