Ostalo

Prihodnost trajnostne mobilnosti v Murski Soboti

Jutri (30. junija), bo v sklopu mednarodnega tekmovanja električnih vozil e-via 2017 v Murski Soboti potekala tudi prireditev Prihodnost trajnostne mobilnosti v mestu. Glavni namen prireditve je promocija trajnostno naravnanega mesta, okolju prijazna mobilnost, s poudarkom na električnih vozilih. Dogodek bo potekal v okviru čezmejnega projekta E-SME (električna mobilnost sreča MSP-je »Interreg Slovenija – Avstrija«), partner v projektu je Razvojni center Murska Sobota.
Na ogled številna okolju prijazna vozila

Na prireditvi, ki se bo od 13. ure dalje odvijala na Slovenski ulici v Murski Soboti, si bo moč ogledati najrazličnejša vozila, ki so prijazna okolju in trajnostno naravnana. Razstavljalci iz vse Slovenije bodo predstavili električna kolesa in manjša električna vozila namenjena osebnemu prevozu znotraj mesta, serijske in doma predelane osebne avtomobile na alternativne pogonske vire (elektrika, CNG – stisnjen zemeljski plin). Največja atrakcija bo zagotovo električni avtobus VIVO, ki je plod slovenskega znanja. Z električnim avtobusom se bo ob 16. uri mogoče tudi brezplačno zapeljati po Murski Soboti.

Murska Sobota s trajnostno usmeritvijo

Trajnostna mobilnost Murski Soboti ni tuja, saj se mesto lahko pohvali z nekaterimi rešitvami, ki pripomorejo k trajnostnem razvoju družbe. Javno podjetje Komunala ima v svoji floti že več let dve električni vozili, ki ju vsakodnevno uporablja pri svojem delu in ju bo predstavila na prireditvi. Že od leta 2015 v mestu deluje sistem brezplačne izposoje koles Soboški biciklin, v lanskem letu pa je v Murski Soboti pričela delovati storitev za souporabo električnih avtomobilov Avant2Go.

Na prireditvi si bo tako mogoče izposoditi Soboški biciklin ter spoznati sistem souporabe električnih vozil Avant2Go. Mestna uprava bo občanom in udeležencem dogodka predstavila vizijo nadaljnega trajnostnega razvoja mesta. Pri tem je eden izmed ključnih ukrepov preureditev Slovenske ulice, katere načrte si bo mogoče ogledati na prizorišču dogodka.

Spremljevalni program

Na prizorišču bodo obiskovalci lahko preizkusili vožnjo z električnimi kolesi ali se z njimi podali na kolesarski poligon, kjer se bodo preizkusili v spretnostni vožnji. Na demonstracijski stojnici bo razstavljena delujoča sončna elektrarna, ki bo prikazovala neposredno pridobivanje električne energije iz sončne energije. Program prireditve bo povezoval radijski voditelj Miha Deželak.

O tekmovanju e-via 2017

Na tekmovanju e-via 2017 se bo 36 električnih avtomobilov podalo na dvodnevno 460 km dolgo pot. Pot bo ekipe vodila od avstrijskega Teichalma do Kidričevega, Ptuja in nato do Murske Sobote, kjer bo od 16:30 ure cilj prvega dne tekmovanja. V zjutraj soboto se bodo udeleženci tekmovanja iz Murske Sobote odpravili nazaj proti izhodišču. Cilj dvodnevnega tekmovanja je kraj Bad Blumau, kamor bodo tekmovalci prišli predvidoma v soboto ob 18. uri.

E-via – dirka z električnimi vozili 2017 bo organizirana v sklopu projekta »E-SME – E-Mobility meets SME’s (E mobilnost sreča MSP). Namen dogodka, ki se bo 30. junija in 1. julija odvijal tretjič po letih 2012 in 2014, pa je predvsem informiranje in osveščanje javnosti.