Sveže

Prihajajoči dnevi vse prej kot topli

Če smo se v minulih dneh lahko greli na sončnih žarkih, bo v dneh, ki so pred nami, slika precej drugačna. Dnevne temperature do sobote ne bodo presegle enajstih stopinj Celzija, zgodaj zjutraj pa se bodo temperature gibale med dvojko in petico. Vinogradniki in sadjarji upajo, da pozebe letos ne bo.

Mimo je skoraj prva tretjina leta 2017, meteorologi pa so v tako kratkem času že izmerili prve ekstreme. Januar je bil najhladnejši mesec v zadnjih tridesetih letih, marec pa en izmed najtoplejših v zgodovini meritev. Trenutno smo v aprilu, ki je znan po muhastem vremenu, v minulih letih pa je že poskrbel recimo za pozebe, škoda katere se je merila v desetinah milijonih evrov.

Čeprav smo v minulih dneh uživali v sončnih žarkih in višjih temperaturah, pa je vsaj za zdaj martinčkanja na soncu konec. Aprilsko vreme, ki nam je bilo do zdaj precej naklonjeno, bo v tednu, ki prihaja, pokazalo zobe. Ohladilo se bo, čakajo nas krajevne plohe in nevihte, meja sneženja pa se bo spustila do okoli 700 metrov nadmorske višine. Predvsem v petek zjutraj bo možnost slane ali pozebe.

Danes

Danes ponoči so padavine od severa zajele večji del države in do jutra prehodno večinoma ponehale. Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami, ki bodo pogostejše na jugu države. Pihal bo severni do severovzhodni veter, popoldne na Primorskem šibka do zmerna burja. Hladneje bo, meja sneženja se bo ponekod spustila do okoli 900 metrov nadmorske višine, ob snežnih plohah lahko tudi nižje. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 6, ob morju okoli 8, najvišje dnevne od 5 do 9, na Primorskem do 13 stopinj C.

Jutri

Jutri kaže na zmerno, na vzhodu tudi pretežno oblačno vreme s kakšno popoldansko ploho. Pihal bo severni do severovzhodni veter, ki se bo v noči na četrtek še okrepil. V četrtek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo in zelo vetrovno. V petek kaže na več sonca. Jutro bo ponekod mrzlo, veter pa bo oslabel.

Četrtek

Ciklonsko območje je nad vzhodnim Balkanom, nad severozahodno Evropo pa se krepi območje visokega zračnega tlaka. Izrazita hladna fronta se od severa bliža Alpam. Z zahodnikom k nam priteka dokaj vlažen zrak. V četrtek bodo naši kraji še pod vplivom severnega vetra, s katerimi bo iznad severne Evrope in severnega Atlantika pritekal precej hladen zrak.

Petek in sobota

Od četrtka do sobote bo suho. Hladno bo, predvsem v petek zjutraj bo možnost slane ali pozebe. V nedeljo, ponedeljek in torek bo bolj oblačno, verjetnost za padavine se bo nekoliko povečala. Postopno bo spet topleje, še napovedujejo na Agenciji RS za okolje (Arso).