Ostalo

Preventivna akcija za večjo varnost pešcev v Pomurju: 1107 vseh kršitev cestnoprometnih predpisov

V ponedeljek, 5. oktobra 2020, se je po vsej državi začela preventivna akcija za večjo varnost pešcev Bodi viden – bodi previden, ki je trajala do 18. oktobra 2020. V tem času so policisti preverjali pravilno ravnanje voznikov in pešcev. Na območju Policijske uprave Murska Sobota so v omenjenem obdobju, med izvajanjem aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti pešcev v cestnem prometu, ugotovili 1107 vseh kršitev cestnoprometnih predpisov.
Pomurski policisti so v cestnem prometu ugotovili skupno 1.107 vseh kršitev cestnoprometnih predpisov, od tega 61 povezanih s problematiko pešcev in sicer 60 različnih kršitev pešcev (neuporaba svetlobnih teles v nočnem času, prečkanje vozišča izven zaznamovanih prehodov za pešce, nepravilna hoja po vozišču, ipd.) in 1 kršitev voznika v zvezi ogrožanja pešca. V tem obdobju so policisti ugotovili tudi 25 kršitev vožnje pod vplivom alkohola.

“Glede na to, da je jesenski čas, vremenske razmere se spreminjajo, dnevi so krajši pešce opozarjamo naj bodo zaradi lastne varnosti v prometu vidni, naj nosijo svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost, to so kresničke in odsevni trakovi. Pešci cesto prečkajte na označenih prehodih za pešce in hodite po pločnikih oziroma ob levem robu vozišča. Upoštevajte cestno prometne predpise in poskusite predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu,” so sporočili iz PU Murska Sobota.

Voznike pri PU Murska Sobota opozarjajo, da upoštevajo prednosti pešcev na prehodih za pešce, prilagodijo hitrost vožnje razmeram na cesti in dosledno upoštevajo omejitve hitrosti. “Posebno pozornost je treba nameniti območjem, kjer se praviloma zadržujejo pešci. Izven naselja prav tako vozite varno in previdno, da zmanjšate možnost trka s pešci, ki hodijo po vozišču. Z aktivnostmi in nadzorom cestnega prometa, usmerjenim v zagotavljanje večje varnosti pešcev, kot ranljive kategorije udeležencev cestnega prometa bomo policisti Policijske uprave Murska Sobota nadaljevali tudi v prihodnje. Pešci, poskrbite za svojo varnost, vozniki, pazite nanje,” zaključujejo pri PU Murska Sobota.