Sveže

Prestižno: Občina Dobrovnik med kandidati za nagrado Zlati kamen 2022

V ožji izbor za letošjo nagrado Zlati kamen so se uvrstile občine Ajdovščina, Bled in Bovec iz zahodne Slovenije, Loški Potok, Medvode in Vodice iz osrednje in jugovzhodne Slovenije z Notranjsko, Dravograd, Laško in Solčava iz regije od Koroške do Posavja, ter Dobrovnik, Lovrenc na Pohorju in Sveta Trojica v Slovenskih Goricah iz vzhodne Slovenije.
Med 12 finalistkami bo strokovni svet Zlatega kamna izbral štiri regionalne zmagovalke, na koncu pa še razvojno najprodornejšo občino, ki bo prejela letošnjo nagrado Zlati kamen. Rdeča nit letošnjega izbora je prilagojena volilnemu letu. Strokovni svet se bo torej posebej osredotočal na razvojne premike v času zadnjega mandata s posebnim poudarkom na trajnostnemu razvoju, prilagajanju občin glede na klimatske spremembe ter vključevanju prebivalcev v odločanje. Pri izboru bo svet tudi primerjal dosežke občine s predvolilnimi obljubami in tako ugotavljal, do katere mere so bile te obljube izpolnjene.

Za letošnji izbor smo pripravili dva nova prijema. Prvi je analiza preboja, ki primerja stanje pred začetkom mandata s tistim v zadnjem obdobju mandata. Analiza vključuje vseh 61 kazalnikov, ki so vključeni v sistem ISSO (Analizo preboja prejmejo vse občine, ki bodo naročile analizo ISSO 2022). Drugi prijem je posebna analiza transparentnosti in vključevanja občanov v odločanje z 20 parametri. Podelitev nagrade Zlati kamen 2022 je načrtovana za 15. marec. Potekala bo v hotelu Mons v Ljubljani v skladu s takrat veljavnimi predpisi za omejevanje širjenja virusa covid.

Zlati kamen je v ožjem smislu namenjen lokalnim politikom in strokovnjakom, ki delujejo v lokalni upravi. V širšem smislu meri na vsakega državljana – želi ga osveščati o dobri lokalni samoupravi in ga tako razvijati v zahtevnega, kritičnega volivca.