Sveže

Premier Cerar odprl 54. mednarodni kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni

Predsednik Vlade Republike Slovenije Miro Cerar je danes v Gornji Radgoni odprl 54. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA. V svojem nagovoru na otvoritveni slovesnosti, ki so se je udeležili gosti iz Slovenije in tujine, je poudaril, da je kmetijstvo ena od temeljnih dejavnosti in stebrov naše družbe, podpora kmetijstvu in ustvarjanje ugodnejših razmer zanj pa ena od prioritet vlade.

Po besedah premierja si je vlada za cilj postavila zeleno Slovenijo, kar poleg varovanja naravne dediščine, gozdov in pitne vode, ki si jo predsednik vlade želi zaščititi tudi v ustavi, pomeni tudi trajnostno naravnano kmetijstvo. Pri tem je ključnega pomena zaščititi rodovitno, kakovostno kmetijsko zemljo, ki je naše skupno dobro, za nas in za prihodnje rodove.

“Samooskrba in kakovostna lokalna pridelava sta ključni za obstoj države,” je izpostavil predsednik vlade in poudaril pomen dela, ki ga opravljajo slovenski kmetje. Po njegovih besedah je vloga države, za kar si bo še naprej prizadeval, ustvarjati okolje za nadaljnji razvoj slovenskega kmetijstva, predvsem na način, da bodo mladi, ki prevzemajo slovenske kmetije, v kmetijstvu videli ne le možnosti preživetja, temveč tudi možnost razvoja. “Starejši prinašajo izkušnje, mladi prinašate znanje, drznost in inovativnost!” je dejal slovenski premier.

Premier Cerar je posebej pohvalil organizatorje sejma, ki letos poteka že štiriinpetdesetič zapovrstjo in velja za enega največjih takšnih dogodkov v Srednji Evropi. Obljubil je nadaljnjo podporo in aktivno sodelovanje vlade pri organizaciji sejma, ki je edinstven mednarodni dogodek, ki veča prepoznavnost in ugled Slovenije na področju kmetijstva in živilstva ter širše. Organizatorjem je želel nadaljnjo širitev in veliko uspehov, razstavljavcem in obiskovalcem pa, da izkoristijo sejem za nove priložnosti.

Mag. Židan: “Naravna bogastva mi samo upravljamo in smo jih dolžni predati potomcem”

Minister mag. Dejan Židan je v svojem govoru na otvoritvi 54. Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA, izpostavil predvsem pomembnost varovanja slovenskih kmetijskih zemljišč, za katere Slovenija v 25 letih samostojnosti ni skrbela zgledno. Zaraščanje in predvsem pozidava, sta v tem obdobju povzročili, da smo izgubili 15 odstotkov kvalitetnih kmetijskih zemljišč. “To je nedopustno, škodljivo in naša država si to ni zaslužila” je povedal minister mag. Židan ter dodal, da nam pa je uspelo izgubljanje kmetijskih zemljišč v zadnjih letih ustaviti. “Vse od leta 2010 vlagamo velike napore, da ljudem in odločevalcem dopovemo, da naravna bogastva niso naša. Ohranjanje kvalitetnih kmetijskih zemljišč je po besedah mag. Židana pomembno tudi iz razloga prehranske varnosti. Danes mogoče ne občutimo, da je hrana vrednota, ker jo je v tem trenutku preveč. Nobena projekcija, ki jih poznam ne govori o tem, da bo prehrane preveč tudi v bodoče. Vse projekcije, ki jih poznam govorijo, da bo hrane premalo”, je povedal minister in pozval vse, da po najboljših močeh pomagajo pri zaščiti slovenskih kmetijskih zemljišč in s tem dolgoročne prehranske varnosti.

Mag. Židan se je v nagovoru dotaknil tudi mladih kmetov in s tem povezano skrbjo za prihodnost slovenskega kmetijstva in podeželja. “V posebno veselje mi je, da je Ministrstvo za kmetijstvo, Kmetijsko gozdarska zbornica in predstavniki mladih kmetov podpisalo poseben akcijski načrt, kako izboljšati položaj mladih kmetov. V mladih kmetih je novo znanje, nova energija in tudi pogum. Minister je na koncu vse zbrane povabil na ogled razstavnega prostora Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, kjer so izpostavljene teme projekt za svetovni dan čebel, mladi kmeti in mednarodno leto stročnic.”

Po slavnostni otvoritvi sta si minister mag. Dejan Židan in predsednik vlade dr. Miro Cerar, ogledala sejem AGRA in si ogledala razstavni prostor Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kjer je minister mag. Židan podrobno predstavil interaktivni razstavni paviljon, ki je namenjen promociji Svetovnega dneva čebel.