Sveže

Predstavitev: Reka Mura je prisluhnila svojemu poetu Feriju Lainščku

Minuli petek 3. junija, so na Otoku ljubezni v Beltincih predstavili ponatis romanov Ferija Lainščka Ločil bom peno od valov in Muriše, združenih v Mursko sago. Na dogodku, ki je bil posvečen temu izjemnemu poetu prekmurskih ravnic, so se poklonili tudi 700. obletnici prve pisne omembe Beltincev in reki Muri, ki pisatelju in pesniku Lainščku že desetletja služi kot neizčrpen vir ustvarjalnega navdiha.
Reka Mura je vajena, da svojemu poetu prišepetava besede, ki se iz njenih valov prelivajo v njegove zgodbe, a tokrat je ona prisluhnila avtorju, ki je na njeno obrežje privabil številne goste, prijatelje njegovih zgodb in literature. Slavljenec se je na dogodek, ki ga je pripravila založba Beletrina, pripeljal v kočiji, v katero je konjarka zapregla dva krepka vranca, in v spremstvu likov literarnih junakov Murske sage Elice in Julijana. Z drugega brega je reko na brodu prečkal direktor Beletrine Mitja Čander, ki je slavljencu izročil izvod sveže izdane Murske sage in ob tem izrazil veselje, da “slavimo Ferija Lainščka, izjemnega pisca in Prešernovega nagrajenca, prav tukaj, na tem mestu ob Muri.”

FOTO: Marko Pigac

Dogodek je na Otok ljubezni, prijetno zbirališče domačinov in obiskovalcev, privabil številne prijatelje lepe besede in posebne goste. Častno pokroviteljstvo srečanja je prevzel župan Občine Beltinci Marko Virag, ki je zbrane tudi nagovoril, med gosti pa so bili župan Občine Tišina Franc Horvat, podžupan Občine Beltinci Bojan Žerdin, direktor Pomurskih lekarn Ivan Zajc, profesor dr. Janez Balažic z Univerze v Mariboru in direktorica Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota Klaudija Šek Škafar.

O pisateljevanju, navezanosti na rodne kraje in življenju, ki mu ritem narekujejo neskončne ravnice in reka, ki se v ovinkih in pritokih razliva čeznje, se je z avtorjem pomenkovala Blažka Müller. V iskrivem in pronicljivem, mestoma humornem pogovoru sta se med drugim dotaknila vprašanj, kako se rojeva izjemno bogat jezik, ki krasi njegova dela, kako snuje literarne like, za katere sam pravi, da z njimi vzpostavi poseben odnos in z njimi potuje skozi zgodbe, ob tem pa je razkril, da se je v eno od svojih literarnih junakinj kratko malo zaljubil. Pogovoru se je pridružila dr. Ignacija Fridl Jarc, avtorica spremne besede k Murski sagi, ki je med drugim spregovorila prav o ženskah v Lainščkovi literaturi. Ob tem je poudarila, da je »Feri izjemen poznavalec ženske duše, a ne le to, o ženskah si upa pisati in jih postaviti kot glavni lik in jim hkrati kot pisatelj pokaže svojo naklonjenost«. Prijetno vzdušje je podkrepil interpret Ivan Lotrič, ki je prebral nekaj odlomkov iz knjige, druženje pa se je nadaljevalo ob pokušini prekmurskih dobrot in vin, pospremljeni z glasbo domače glasbene skupine

Pisatelj, pesnik, dramatik in scenarist Feri Lainšček (1959) živi in ustvarja v Murski Soboti. Njegova bibliografija obsega več kot 100 samostojnih knjižnih enot, med katerimi je 25 romanov, ki so večinoma že prevedeni v tuje jezike. Za svoja dela je prejel številne nagrade: leta 1995 je za roman Ki jo je megla prinesla prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 2021 pa Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Kresnika je prejel dvakrat, leta 1992 za roman Namesto koga roža cveti in leta 2007 za roman Muriša. Večernico je prejel leta 2001 za knjigo pravljic Mislice, desetnico leta 2012 za knjigo Pesmi o Mišku in Belamiški. Z romanom Kurji pastir je bil znova uvrščen med pet finalistov za nagrado kresnik. Feri Lainšček je tudi slovenski pisatelj, čigar literarna dela so doživela največ filmskih adaptacij (Halgato, Mokuš, Petelinji zajtrk, Šanghaj …).

FOTO: Marko Pigac