Ostalo

Predstavili madžarsko knjigo “Gibanje Levente v Prekmurju,” avtorja Petra Šooša

Gibanje Levente v Prekmurju je naslov knjige, avtorja Petra Šooša iz Čentibe. Gre za publikacijo, ki je nastala iz magistrske naloge mladega zgodovinarja. Knjiga podrobno opisuje gibanje Levente ter zgodbo štirinajstih mladih fantov, ki so preživeli drugo svetovno vojno. Publikacija je bila predstavljena predvčerajšnjim, v prostorih Zavoda za kulturo madžarske narodnosti v Lendavi.
Z mladim zgodovinarjem se je pogovarjal dr. Kovács Attila, kjer je avtor podrobno razložil bistvo svojega dela pred polno dvorano obiskovalcev. Gre za publikacijo, ki je nastala iz avtorjeve magistrske naloge. Prvi del knjige podrobno analizira samo gibanje Levente od dvajsetih let prejšnjega stoletja do konca druge svetovne vojne, pri čemer izpostavlja dejavnosti leventov v murskosoboškem okraju in Dolnji Lendavi v času 2. svetovne vojne.

Drugi del knjige predstavi zgodbo 14 mladih ob koncu leta 1944 in prvo polovico leta 1945, in sicer na podlagi spominov nekaj udeležencev in dnevnikov. V tem delu sta glavna vira Sándor Varga in József Bíró, nekdanja leventa iz Genterovec. Eden izmed štirinajsterice je bil tudi avtorjev dedek. Na predstavitvi knjige je bil med drugimi prisoten tudi Kálmán Gerencsér, verjetno zadnji še živeči pripadnik gibanja levente v naši regiji. S svojim pripovedovanjem je bil pomemben vir za avtorja pri ustvarjanju dela in razumevanju teme.

“Naša zaobljuba je, da se ne bomo javili, tudi če bomo lačni, saj so naši največji sovražnik Nemci. Naš dom so oropali, nas odpeljali ter nam grozili s pištolami in mitraljezi. Tiste, ki niso želeli zapustiti svoj dom, so postrelili. In tukaj nas, uboge Madžare, ustrelijo zaradi treh krompirjev … Rusija, Anglija in Amerika so bile in tudi bodo naši dobrotniki, ne sovražniki … Če bodo nacisti našli to knjigo pri meni, me bo to stalo življenja,” se glasi en izmed odlomkov iz dnevnika Józsefa Bírója iz Genterovcev.

Po predstavitvi knjige je sledil manjši sprejem za udeležence, kjer so obudili spomine na svoje sorodnike, ki so bili udeleženi v gibanju Levente. Knjigo je mogoče kupiti v Centru Bánffy.

Vir teksta in fotografij: ZKMN