Ostalo

Predsednik vlade Marjan Šarec v Gornji Radgoni o pomenu gasilstva

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec se je v Gornji Radgoni udeležil zaključne slovesnosti državnega gasilskega tekmovanja za memorial Matevža Haceta.
V uvodnem nagovoru je povedal, da mu je v veliko veselje in čast, da lahko vse zbrane pozdravi kot eden izmed njih. Gasilstvo ni prostočasna dejavnost, ni hobi, temveč je način življenja.

Nadaljeval je, da gasilci v Sloveniji opravljajo pomembno delo, saj delovanje civilne zaščite temelji na prostovoljnem gasilstvu. V številnih naravnih nesrečah se je izkazalo, da brez gasilcev ne gre.

“Gasilci smo tisti, ki se ne sprašujemo, za kakšno nesrečo gre, temveč se vedno odzovemo. Nismo junaki, ne želimo biti, ampak delamo to zato, ker smo prepričani, da nas ljudje potrebujejo. In že beseda hvala nam je ob tem dovolj. Nikoli ne bomo prenehali biti gasilci, ker smo to s srcem in dušo.”

Ob tem je spomnil tudi na nujno ureditev statusa gasilca. Na koncu se je zahvalil vsem za vsakodnevno pripravljenost in pomoč ter jim čestital za udeležbo na nedeljskem tekmovanju.

Slovenski gasilke in gasilci predstavljajo reševalno javno službo, ki ukrepa ob najrazličnejših naravnih in drugih nesrečah, gasilska tekmovanja pa jim ponujajo priložnost tako za dvig psihofizične pripravljenosti in strokovnosti kot tudi za medsebojno spoznavanje in druženje.